25-11-2015
1η στην κατανάλωση αντιβιοτικών η Ελλάδα. Ποια είναι η εκτίμηση του κινδύνου

photo

Πρώτη παραμένει η Ελλάδα στην χρήση αντιβιοτικών, μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, παρουσιάζει πτωτική τάση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, τη στιγμή που στις άλλες χώρες η μέση κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί αντοχή των μικροβίων στη δράση τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται «ανίσχυρα» να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις που τα μικρόβια προκαλούν.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα μας συγκαταλέγεται σε αυτές με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, κυρίως στο νοσοκομειακό χώρο και για συγκεκριμένα είδη μικροβίων.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας για τα αντιβιοτικά, επισημάνθηκε για άλλη μία φορά ότι η μη ορθή και ανεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στα ήδη περιορισμένα αντιβιοτικά που διαθέτουμε για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτά.

Όσον αφορά τη νοσοκομειακή κατανάλωση η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην πρώτη θέση στην κατανάλωση των προωθημένων αντιβιοτικών που αποτελούν τις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια.

Τι έδειξε η τελευταία έρευνα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Νοέμβριος 2015) που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τη συμβολή της Kapa Research, αναδεικνύονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα, σε σύγκριση και με αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2014:

1. Ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κυρίως ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η ιγμορίτιδα και η παρουσία ακροαστικών. Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 που πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, όπως δηλώνεται από την οικογένειά τους, είναι 72,4% (3 στα 4 παιδιά) και είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (60%)

2. Ένας στους τέσσερις που πήρε αντιβιοτικό τo 2014 το πήρε χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς το είτε έχοντας στο σπίτι από πριν. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 19% το 2015, ελάττωση που είναι στατιστικά σημαντική και οφείλεται στη μείωση της αγοράς αντιβιοτικού χωρίς συνταγή (OTC). Όσον αφορά το ποσοστό που το 2014 προσκόμιζε συνταγή στο φαρμακοποιό εκ των υστέρων (6%), το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά το 2015 σε 9,2%. Συγχρόνως, 35% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης. Οι αριθμοί αυτοί είναι σταθεροί σε σχέση με το 2013 και το 2014.

3. Το ενθαρρυντικό και αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν ποσοστό  45% που το 2013 και 2014 δήλωνε ότι δεν θα πάρει αντιβιοτικά στο επόμενο επεισόδιο κρυολογήματος ή γρίπης, μειώνεται σε 39% το 2015, γεγονός που φαίνεται να συσχετίζεται με την καταγραφείσα αύξηση της συνταγογραφούμενης χρήσης αντιβιοτικών.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες και διαχρονικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο των δράσεών του, με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών, έχει συγκροτήσει ειδική Επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες, που ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκπόνησαν το 2014-2015 εκτιμήσεις κινδύνου  καθώς και Σχέδια Δράσης αντιμετώπισης της απειλητικής αντοχής μικροβίων.