25-11-2015
Ελπίδες για την καλύτερη φροντίδα των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού

photo

Μια σημαντική διεθνής διάκριση και η μελλοντική υλοποίηση της πρότασης «Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού», δημιουργούν ελπίδες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε 6,000 Ελληνίδες που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Διεθνές βραβείο από την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), απέσπασε η πρόταση «Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού» της ομάδας «W4O Hellas ? Γυναίκες στην Ογκολογία», σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο του προγράμματος SPARC MBC Challenge.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα SPARC MBC Challenge (Seeding Progress and Resources for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer Challenge) χρηματοδοτεί πρωτοποριακές προτάσεις (μία εξ αυτών και η ελληνική), που στοχεύουν να αναδείξουν και να δώσουν λύσεις και υποστήριξη στις ιδιαίτερες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (MKM) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιδίωξή του είναι να ενισχύσει ομάδες υποστήριξης ασθενών, νοσοκομειακά δίκτυα, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο, που δρομολογούν έργα, προκειμένου να αναδείξουν το κενό στην ενημέρωση, την υποστήριξη και τη χάραξη πολιτικής για την τόσο ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών με ΜΚΜ, που διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ασθενών με πρώιμο καρκίνο. Απώτερος στόχος της ενίσχυσης αυτών των δράσεων είναι η μείωση του αριθμού των γυναικών που διαγιγνώσκονται με ΜΚΜ. Η πρόταση της σύμπραξης των W4O Hellas με το Κ.Ε.Φ.Ι., ήταν μια από τις 20 προτάσεις από 18 χώρες, που επιλέχθηκαν, προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση για την υλοποίησή της.

Στο πλαίσιο αυτό, η βραβευμένη ελληνική πρόταση, η οποία απέσπασε και χρηματικό έπαθλο 68,000 δολαρίων, περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων και δυσκολιών που έχουν οι ασθενείς σήμερα.

Οι ειδικοί εξηγούν

«Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας μας είναι η δημιουργία, η προώθηση και η διατήρηση της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση όχι μόνο των γυναικών με ΜΚΜ αλλά και των οικογενειών τους, των φίλων και των ανθρώπων που τις φροντίζουν, δίνοντας βαρύτητα στη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα της διάγνωσης αυτής», δήλωσε η κα. Ζένια Σαριδάκη, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός στο Ηράκλειο Κρήτης, σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με την κα. Αμάντα Ψυρρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ, απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η καταγραφή της ποιότητας ζωής των γυναικών με ΜΚΜ και η χαρτογράφηση της κατάστασης, των προβλημάτων και των ελλείψεων που οι γυναίκες με ΜΚΜ βιώνουν καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη και η πλήρης λειτουργία της Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού αναμένουμε ότι θα επηρεάσει σχεδόν 6.000 γυναίκες στην Ελλάδα, που έχουν διαγνωστεί με ΜΚΜ, μαζί με τις ευρύτερες οικογένειές τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, που θα επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση συνολικά των δράσεων στον τομέα του ΜΚΜ στη χώρα μας», τόνισε η κα. Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. ανέφερε:

«Χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι οργανώσεις ασθενών και οι ομάδες υποστήριξης ασθενών συμπράττουν με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που απαρτίζεται από γυναίκες που ασχολούνται με την ογκολογία, με στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, μέσω της ενημέρωσης και της παροχής γνώσεων. Η Συμμαχία αυτή έχει τεράστια σημασία, ιδίως αυτή την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αμείλικτες επιπτώσεις της σημαντικότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της και οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη από διαρκή υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η κα. Ελένη Λινάρδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α' Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Το πρόγραμμα SPARC MBC Challenge, που ξεκίνησε τη φετινή  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου,  υλοποιείται από την UICC και την Pfizer Inc.