15-03-2016
Πώς θα εντοπίσετε έναν ψεύτη σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα

photo

Για να καταλάβετε αν κάποιος είναι ειλικρινής μαζί σας, δεν χρειάζεται να του κάνετε τεστ αλήθειας. Αρκεί να δώσετε λίγη παραπάνω προσοχή στις, όχι και τόσο εμφανείς, ενδείξεις.

Τελικά, το να πέσει κανείς θύμα ανειλικρινούς συμπεριφοράς είναι πιο συχνό φαινόμενο από ότι οι περισσότεροι νομίζουν. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο μέσος άνθρωπος παλινδρομεί  ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα (λέει κάτι που δεν είναι εντελώς αληθινό) 11 φορές την εβδομάδα! Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να έχετε απέναντί σας κάποιον που δεν είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, ανά πάσα στιγμή.

Αν περιμένετε να μεγαλώσει η μύτη του, όπως του Πινόκιο, για να καταλάβετε πόσο έντιμος είναι μαζί σας, θα περιμένετε... πολύ. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να τον αποκαλύψετε,  καθώς όταν κάποιος ψεύδεται «διαρρέουν» μικρές ενδείξεις από το σώμα του, χωρίς ο ίδιος να το καταλαβαίνει.

Κεφάλι

Ο συνεργάτης σας τινάζει σχεδόν ανεπαίσθητα το κεφάλι του, ενώ σας «ορκίζεται» ότι δεν έκλεψε την ιδέα σας και την παρουσίασε στο αφεντικό ως δική του. Έχει κάνει αυτό ακριβώς.

Πρόσωπο

Καθώς οι άνθρωποι ψεύδονται, έχουν εκλάμψεις αλήθειας στο πρόσωπό τους, για δέκατα του δευτερολέπτου, πριν ο εγκέφαλός τους μπορέσει να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο. Σκεφτείτε τον φευγαλέο μορφασμό μητέρας σας πριν σας πει ότι πραγματικά της αρέσει το νέο σας διαμέρισμα και θα καταλάβετε.

Χέρια

Οι σύντομες, σταθερές χειρονομίες (κινητικότητα, ξύσιμο του προσώπου,  παιχνίδι με το στυλό κλπ) σε κάποιον που είναι συνήθως χαλαρός μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι ειλικρινής μαζί σας.

Ομιλία

Οι ψεύτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν σε ερωτήσεις από ότι όσοι λένε την αλήθεια και διακόπτουν τις φράσεις τους (π.χ. βήχουν), προκειμένου να κερδίσουν χρόνο!