02-12-2015
Τρομακτικό βίντεο δείχνει με «ποιους» μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας

photo

Είτε κοιμάστε μόνοι σας, είτε με το ταίρι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, εκτός από εσάς, χιλιάδες ακάρεα σκόνης απολαμβάνουν το ζεστό και άνετο κρεβάτι σας. Και δεν φτάνει αυτό, κοιμάστε και ανάμεσα στα περιττώματά τους.

Ένα κρεβάτι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 εκατομμύρια ακάρεα σκόνης, τα οποία αφοδεύουν περίπου 20 φορές την ημέρα. Αν και το μέγεθός τους είναι μόλις το ένα τέταρτο του χιλιοστού σε μήκος, έως και το 10 % του βάρους των μαξιλαριών σας θα μπορούσε να αποτελείται από τα ακάρεα της σκόνης και τα περιττώματά τους.

Η δρ Lisa Ackerley, ειδικός σε θέματα υγιεινής σπιτιού, εξηγεί γιατί το κρεβάτι είναι το τέλειο «σπίτι» για τους μικροσκοπικούς αυτούς οργανισμούς. Πρώτα απ' όλα, το κρεβάτι είναι ένα ζεστό και υγρό μέρος, δηλαδή το τέλειο περιβάλλον για να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Δεύτερον, στα κρεβάτια υπάρχει αφθονία ανθρώπινων κυττάρων του δέρματος.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους χάνουμε περίπου 3,9 κιλά νεκρά κύτταρα του δέρματος. Πολλά από αυτά καταλήγουν αναπόφευκτα εκεί όπου περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας: στα κρεβάτια μας. Δυστυχώς, αυτό είναι το αγαπημένο γεύμα των ακάρεων, μετατρέποντας, κατά κάποιο τρόπο,  το κρεβάτι σε έναν «all you can eat» μπουφέ.

Τα ακάρεα της σκόνης από μόνα τους είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα περιττώματά τους και τα τμήματα του σώματός τους μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορούν να προκαλέσουν ρινίτιδα, άσθμα, βήχα, ξηροφθαλμία, έκζεμα, φαγούρα, επιπεφυκίτιδα και να διαταράξουν τον ύπνο.

Το παρακάτω βίντεο, από το Εργαστήριο Ακαρολογίας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δείχνει πώς είναι από κοντά οι χιλιάδες αυτοί μικροοργανισμοί.

Συμβουλές από την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρία

Τα ακάρεα βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, ιδανικά καταλύματα γι' αυτά είναι οι  μοκέτες και τα χαλιά, οι πολυθρόνες, ορισμένα παιχνίδια των παιδιών (π.χ. λούτρινα αρκουδάκια) και οι χώροι όπου κοιμούνται τα κατοικίδια ζώα. Τα παρακάτω μέτρα θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε την παρουσία τους στο χώρο σας.

  • Αποφύγετε τη χρήση (ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο) μοκετών από τοίχο σε τοίχο. Επίσης οτιδήποτε βρίσκεται στο δάπεδο θα πρέπει να έχει κατά το δυνατόν λεπτότερο πέλος (χνούδι), ώστε να καθαρίζεται αποτελεσματικότερα. Ιδανικότερο είναι το ελεύθερο, λείο δάπεδο. Αποφύγετε τη χρήση διπλών κουρτινών στα παράθυρα ή ιδιαίτερα βαριών υφασμάτων σε αυτές.
  • Αποφεύγετε κατά το δυνατόν τα πολλά μικροαντικείμενα πάνω στα ράφια και τις βιβλιοθήκες προκειμένου να απομακρύνεται η σκόνη από αυτά ευκολότερα. Για τον ίδιο λόγο χνουδωτά, λούτρινα παιχνίδια καλό είναι να απομακρύνονται από το παιδικό υπνοδωμάτιο. Αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των ακάρεων από αυτά είναι η τοποθέτησή τους για λίγες ώρες στο ψυγείο.
  • Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων (HEPA -High-efficiency particulate air) προτείνεται. Κατά το σκούπισμα του χώρου και για τις επόμενες δύο ώρες δε θα πρέπει ο αλλεργικός, π.χ. το παιδί, να βρίσκεται στο χώρο - για τον ίδιο λόγο το σκούπισμα πρέπει να αποφεύγεται το βράδυ. Αν εσείς είστε αλλεργικός, η χρήση μάσκας με φίλτρο (τύπου Ν95) βοηθάει στη μείωση εισπνοής της σκόνης.
  • Τα κατοικίδια ζώα απαγορεύεται να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο. Επιπλέον, ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι καλό είναι να έχουν κατά το δυνατόν λιγότερες δραστηριότητες στους χώρους ύπνου.
  • Η χρήση ειδικών καλυμμάτων για τα στρώματα και τις μαξιλαροθήκες είναι αποτελεσματική. Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων θα πρέπει να γίνεται με ζεστό νερό (60oC) και κατά το δυνατόν τακτικότερα ενώ και ο αερισμός τους και η έκθεση στον ήλιο βοηθάει. Ιδανικά τα μαξιλάρια θα πρέπει να μην έχουν πούπουλα.
  • Η υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού θα πρέπει να είναι χαμηλή (<55%). Στην κατεύθυνση αυτή, η χρήση ανεμιστήρα μπάνιου και/ή αφυγραντήρα χώρων μπορεί να βοηθήσει. Η χρήση κλιματισμού (σε λειτουργία ανεμιστήρα) αφαιρεί μκροσωματίδια σε μεγάλο βαθμό - το φίλτρο θα πρέπει, όμως, να αλλάζεται τακτικά, π.χ. κάθε τρεις μήνες.