04-12-2015
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών

photo

Η εξάπλωση των μολυσμένων κουνουπιών αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Για τη αντιμετώπιση της απειλής αυτής υλοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαχείρισης των κουνουπιών, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν.


H ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων μέσω του εμπορίου και των ταξιδιών έχει διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών σε ολόκληρη τη γη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους βιότοπους μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον ακόμη και τον άνθρωπο. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη».

Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα είδη τα οποία είναι χωροκατακτητικά (invasive mosquito species-IMS) και έχοντας εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή επικράτεια βρήκαν ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες. Ένας εκπρόσωπος της ομάδας αυτής είναι το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus). Το αποτέλεσμα της εισαγωγής του συγκεκριμένου κουνουπιού στην Ευρώπη ήταν η εγκατάστασή του.

Υπολογίζεται ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής το πρόβλημα των χωροκατακτητικών κουνουπιών θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι νέοι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα ανακύψουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της εμφάνισης ή της επανεμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια (πχ Chikungunya, Δάγκειος πυρετός, Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ιός του Δυτικού Νείλου) σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα καταπολέμησής τους.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Το έργο LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό έργων για την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που αυτά μεταδίδουν. Για το σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν 12 (δώδεκα) πρωτότυπες παγίδες παρακολούθησης των συγκεκριμένων κουνουπιών, οι οποίες το προσεχές διάστημα θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου σε Ελλάδα και Ιταλία.

Μέσω της ειδικής αυτής παγίδας, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, είναι δυνατή η παρακολούθηση του πληθυσμού των χωροκατακτητικών κουνουπιών, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αφενός της έγκαιρης διάγνωσης της εισόδου νέων ειδών κουνουπιών και αφετέρου της αποφυγής της εγκατάστασής τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης και μετάδοσης των ασθενειών στον άνθρωπο που σχετίζονται με τα νέα αυτά είδη κουνουπιών.

Το έργο LIFE CONOPS συντονίζει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συμμετέχουν σε αυτό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η εταιρεία TERRA NOVA, η εταιρεία ΟΝΕΧ καθώς και άλλοι τέσσερεις φορείς με έδρα την Ιταλία.

Ημερίδα

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE CONOPS, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα: «Καταπολέμηση κουνουπιών και δημόσια υγεία: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής», στις 10 Δεκεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υγείας.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες και θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται της διαχείρισης των κουνουπιών. Στo διάλειμμα της εκδήλωσης θα προσφερθούν ελληνικά παραδοσιακά γαστρονομικά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι σπουδαστές ΣΕΦ του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα της ημερίδας μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.conops.gr/3rdworkshop/ καθώς και στη σελίδα του έργου στο Facebook https://www.facebook.com/Conops-490841804345833/