08-12-2015
Γνωρίστε το προφυλακτικό που οι άνδρες θα «παρακαλούν» να φορέσουν

photo

Πολλά υποσχόμενο προφυλακτικό υδρογέλης φαντάζει η ιδανική λύση για προστασία από τους κινδύνους του σεξ, χωρίς «παρενέργειες».

Την ώρα που πολλοί δυσανασχετούν όταν πρόκειται για την χρήση προφυλακτικού, είτε επειδή τους δυσκολεύει κατά κάποιον τρόπο η χρήση του, είτε επειδή τους προκαλεί ερευθισμούς, οι ερευνητές εργάζονται με στόχο να προσφέρουν μία πιο ελκυστική λύση.

Ενώ τα περισσότερα προφυλακτικά είναι φτιαγμένα από λάτεξ, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα προφυλακτικό υδρογέλης, με βάση το νερό, που συγκρατείται από ισχυρές μοριακές αλυσίδες (πολυμερή). Το υλικό αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως τα υγρά φακών επαφής, οδοντόκρεμες και αφρόλουτρα.

Όπως και τα προφυλακτικά από λατέξ, το νέο προφυλακτικό θα βοηθά στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός αντιοξειδωτικού φυτικής προέλευσης, το οποίο έχει αντι-HIV ιδιότητες και ονομάζεται κερκετίνη, μπορεί να βοηθήσει και με έναν άλλον τρόπο στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το προφυλακτικό του μέλλοντος, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον αγώνα κατά του HIV, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, η έκλυση του αντιοξειδωτικού μπορεί να αποτρέψει την αναπαραγωγή του ιού.

Τα πλεονεκτήματά του, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η κερκετίνη δρα και ως διεγερτικό για την ενίσχυση της απόλαυσης, κατά την σεξουαλική επαφή, προωθώντας τη χαλάρωση των λείων μυών, αυξάνοντας την αρτηριακή ροή του αίματος, καθώς και διατηρώντας τα επίπεδα του νιτρικού οξέος. Αυτό επιτρέπει στο χρήστη να διατηρήσει τη στύση του, ενισχύοντας έτσι τη συνολική σεξουαλική εμπειρία.

Ενώ οι ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει την υδρογέλη και ενσωματώσει το αντιοξειδωτικό, για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα πρέπει ακόμα να κατανοήσουν το πόσο γρήγορα θα εκλύεται η αντιοξειδωτική ουσία από το προφυλακτικό, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα αν αυτό θα γίνεται αυτόματα ή θα χρειάζεται η εφαρμογή κάποιας πίεσης.

Αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν τους επόμενους μήνες και η διαδικασία μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια, καθώς θα πρέπει να περάσουν και τους σχετικούς ελέγχους πριν την έγκρισή τους. Μέχρι τότε, το μοναδικό 2 σε 1 όπλο για την πρόληψη τόσο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όσο και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, παραμένει το κλασικό προφυλακτικό που όλοι ξέρουμε.