09-12-2015
Έγκυος από προσπερματικά υγρά; Και ναι και όχι!

photo

Τα προσπερματικά υγρά δεν μπορούν να προκαλέσουν εγκυμοσύνη, αλλά μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος και χωρίς ο άντρας να εκσπερματίσει στον κόλπο της.

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το κλασικό «τράβηγμα» του άνδρα κατά την εκσπερμάτιση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Γιατί εκτός του ότι ενδέχεται να μην προλάβει να «εξέλθει» εγκαίρως, εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει και χωρίς εκσπερμάτιση. Βασικό ρόλο σε αυτό το «σενάριο» παίζουν τα προσπερματικά υγρά, χωρίς όμως να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές.

Τα  προσπερματικά υγρά, εκκρίνονται από τους βολβουρηθραίους αδένες (Cowper's), δύο μικρούς αδένες που βρίσκονται κατά μήκος του ανδρικού αναπαραγωγικού / ουροποιητικού συστήματος. Είναι διαυγή και συνήθως αισθητά στην άκρη του πέους, κατά τη διάρκεια της  στύσης. Ο σκοπός τους είναι να βοηθούν στην εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος στην ουρήθρα και να προσφέρουν προστασία στο σπέρμα που περνάει μέσα από αυτήν.

Παρόλο που πολλοί έχουν αυτήν την εντύπωση, τα προσπερματικά υγρά δεν περιέχουν σπερματοζωάρια, δηλαδή από μόνα τους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν μία ποσότητα σπέρματος έχει απομείνει στην ουρήθρα από προηγούμενη εκσπερμάτιση, τα πράγματα αλλάζουν. Το εναπομείναν  σπέρμα μεταφέρεται στην άκρη του πέους κατά τη διάρκεια της διέγερσης, όπου αναμειγνύεται με τα  προσπερματικά υγρά και στη συνέχεια «περνάει» στο σώμα της γυναίκας, κατά την κολπική επαφή.

Μόλις τα προσπερματικά υγρά (μαζί με το σπέρμα) εισχωρήσουν στον κόλπο, το σπέρμα μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο, ακόμη και αν ο άνδρας τραβηχτεί πριν εκσπερματίσει (σε περίπτωση πάντα που δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό). Η πιθανότητα εγκυμοσύνης από προσπερματικά υγρά είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα εγκυμοσύνης με εκσπερμάτιση, δεν παύει όμως να είναι υπαρκτή.

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα δείγματα προσπερματικών υγρών  θα μπορούσαν να περιέχουν κινητικά σπερματοζωάρια. Από τους 27 συμμετέχοντες, οι 11 παρήγαγαν προσπερματικά υγρά με σπέρμα και από αυτούς οι 10 είχαν μια λογική αναλογία κινητικών σπερματοζωαρίων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο (αλλά και για πολλούς άλλους) το προφυλακτικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή της σεξουαλικής επαφής.