09-12-2015
Ελλείψεις στη φαρμακευτική αγορά: Ποια φάρμακα έχουν «εξαφανιστεί»

photo

Αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο οι ασθενείς, προκειμένου για να βρουν τα φάρμακα τους και να συνεχίσουν την -πολλές φορές- ζωτικής σημασίας θεραπεία τους. Να αποτελέσει προτεραιότητα ο ασθενής ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Στην δίνη των ελλείψεων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών , αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι , την θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Παρκινσον και την οστεοπόρωση.

Συνεχίζουν βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK , INFARIX TETRA . Ακόμη καιτο γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν ένα γολγοθά - πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα - για να βρουν το φάρμακο τους . Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει!

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται καθημερινά να βρουν τα σκευάσματα προκειμένου να εκτελούν τις συνταγές των ασφαλισμένων.

«Καλό θα ήταν, τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΟΦ να ελέγξουν τις παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία», αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Κωνσταντίνο Λουράντο, είναι αναγκαίο, να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς. «Ο έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες , και τις εταιρείες και η πολιτεία έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.