28-03-2016
Γιατί είναι καλό να γλείφουμε τις πληγές μας

photo

Όσο αηδιαστικό κι αν ακούγεται, υπάρχει λόγος που το κάνουν τα ζώα και ο ίδιος λόγος ισχύει και για τους ανθρώπους. Αν και τα ζώα το κάνουν ενστικτωδώς, το ένστικτό τους τα οδηγεί στο σωστό «δρόμο».

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Blood, το γλείψιμο των πληγών βοηθάει στην ταχύτερη επούλωσή τους, διότι το σάλιο περιέχει λευκά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις λοιμώξεις. Περιέχει, επίσης βλέννη (γνωστή ως βλέννα), η οποία, μαζί με τα λευκά αιμοσφαίρια, μπορούν να δημιουργήσουν «δίχτυα» DNA και πρωτεϊνών που παγιδεύουν τα βακτήρια, προωθώντας έτσι την επούλωση των πληγών.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο πιο γρήγορα επουλώνονται οι ανθρώπινες πληγές με το γλείψιμο, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο μάλλον εξαρτάται από το είδος του τραύματος. Ωστόσο, είναι γνωστό από πειράματα σε αρουραίους ότι με αυτήν την τακτική μια πληγή επουλώνεται ταχύτερα.

Επομένως, αν έχετε μία γρατζουνιά ή ένα κόψιμο φτάνει να το γλείψετε για να απαλλαγείτε σύντομα από αυτό (αν φυσικά αντέχετε την εμπειρία). Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει φαγητό, τσίχλα ή οτιδήποτε άλλο στο στόμα σας, που μπορεί να επιδεινώσει την πληγή σας. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι το γλείψιμο πιθανότατα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στα μεγάλα τραύματα με μεγάλη αιμορραγία και βλάβη των ιστών. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.