16-04-2018
Τι «λένε» τα πόδια σας για την υγεία σας

photo

Για να καταλάβετε τι «λένε» τα πόδια σας για την υγεία σας δεν χρειάζεται να είστε γιατρός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Τα πόδια αποτελούν ένα πολύ καλό  διαγνωστικό εργαλείο, καθώς μπορoύν να αποκαλύψουν διάφορα προβλήματα υγείας. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια ή συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας:

Ξηρό δέρμα, με απολέπιση

Αν το δέρμα γύρω από τη φτέρνα σας ή το μπροστινό μέρος του πέλματός σας είναι ξηρό, με ρωγμές ή παρουσιάζει απολέπιση, ενδεχομένως να έχετε κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα σας.

Το ξηρό δέρμα, ωστόσο, μπορεί να είναι συνέπεια πολλών, λιγότερο σοβαρών προβλημάτων υγείας ή να οφείλεται απλά στον καιρό. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι παράλληλα έχετε συμπτώματα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, μούδιασμα στα χέρια σας ή προβλήματα όρασης, καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Απώλεια τριχών στα δάχτυλα

Ενώ η τριχοφυΐα στα δάχτυλα των ποδιών είναι πιο συχνή και ορατή στους άνδρες, λεπτές τρίχες υπάρχουν και στα δάχτυλα των γυναικών. Εάν παρατηρήσετε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας παρουσιάζουν μικρή ή ολική απώλεια των τριχών, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος. Μία από τις αιτίες της ανεπαρκούς παροχής αίματος στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών είναι η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ).

Όταν στις αρτηρίες των ποδιών συσσωρεύεται πλάκα, η ροή του αίματος μπορεί να περιοριστεί και να προκληθεί ΠΑΝ. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ΠΑΝ μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα,  εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακρωτηριασμό. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ΠΑΝ, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δείτε έναν γιατρό.

Μούδιασμα

Το μούδιασμα μπορεί, επίσης, να είναι ένα σημάδι της ΠΑΝ. Πιθανόν να έχετε νιώσει μούδιασμα στα πόδια σας, όταν κάθεστε σε μία θέση για αρκετή ώρα ή αν αποκοιμηθείτε σε μία άβολη γωνία. Αλλά αν αυτό συμβαίνει τακτικά ή ενώ είστε ενεργοί, είναι μία ένδειξη που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Το μούδιασμα των ποδιών είναι, επίσης, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας που σχετίζεται με το διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης δυσχεραίνει τη ροή του αίματος στα πόδια, με αποτέλεσμα οι πληγές και τα κοψίματα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.  Αν, λοιπόν, μουδιζουν τα πόδια σας χωρίς εμφανή αιτία και υπάρχουν πληγές που δεν κλείνουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.

Πρωινός πόνος

Το κάψιμο ή ο διαπεραστικός πόνος στα πόδια όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις:

Πρώτον, ενδέχεται να είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, ακόμη και στις μικρές αρθρώσεις των ποδιών.

Είναι, επίσης, πιθανό να προκαλείται από πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια φλεγμονώδη κατάσταση που κατατάσσεται στα σύνδρομα υπερχρήσης.

Τέλος, ο πρωινός πόνος στα πόδια ενδέχεται να προκληθεί και από μυϊκές κράμπες. Οι κράμπες, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι σημάδι αφυδάτωσης ή έλλειψης ορισμένων θρεπτικών ουσιών στη διατροφή, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.