10-01-2018
Πότε το πράσινο τσάι βλάπτει

photo

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό, εδώ και αιώνες, για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Είναι η λιγότερο επεξεργασμένη μορφή τσαγιού, με αποτέλεσμα να διατηρεί την πλειονότητα των αντιοξειδωτικών του και των πολυφαινολών του, τα οποία είναι γνωστά για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές τους.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, το πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία έναντι πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου Alzheimer.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, εάν το ρόφημα καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις. Μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση τσαγιού με δραματική απώλεια βάρους και μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Σε μια νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη σε μυγάκια φρούτων και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods, ερευνητές ανακάλυψαν πώς η έκθεση σε υπερβολικές ποσότητες πράσινου τσαγιού έβλαψε την αναπαραγωγική λειτουργία τους, καθώς και την ανάπτυξη των απογόνων τους.

Ενώ δεν είναι σαφές αν το ρόφημα έχει την ίδια επίδραση στον άνθρωπο, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα πορίσματά της δικαιολογούν  την προσοχή κατά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού και άλλων φαρμακοτροφίμων.

Τα μυγάκια των φρούτων χρησιμοποιούνται συχνά για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, επειδή μοιράζονται το 75% των ίδιων γονιδίων που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.