18-12-2015
Η καθημερινή συνήθεια που προκαλεί υπογονιμότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση

photo

Είτε είναι ενεργητικό είτε παθητικό, το κάπνισμα σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας και επίσπευση της φυσικής εμμηνόπαυσης, αποκαλύπτει μια νέα, μεγάλη μελέτη από τις ΗΠΑ.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Νέας Υόρκης, Πίτσμπουργκ και Μπαφαλο, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερες από 93.000 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση.

Συγκεκριμένα, τόσο οι νυν όσο και οι πρώην καπνίστριες διέτρεχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σύλληψης, καθώς και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να «μπουν» στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 50 ετών, με τις «βαριές» καπνίστριες (που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τη μέρα μετά τα 15 τους) να την βιώνουν περίπου 22 μήνες νωρίτερα, σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Ωστόσο, ακόμα και η παθητική έκθεση στον καπνό, για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. συμβίωση για πολλά χρόνια με καπνιστές), αύξησε κατά 18% την πιθανότητα για προβλήματα γονιμότητας και πρόωρη εμμηνόπαυσή, έως 13 μήνες νωρίτερα, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

«Οι τοξίνες του καπνού επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας και διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία της. Όλες οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από το ενεργητικό και από το παθητικό κάπνισμα», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Tobacco Control.