21-12-2015
Η νόσος των δοντιών που μπορεί να προκαλεί (και) καρκίνο του μαστού

photo

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με περιοδοντική νόσο και κυρίως εκείνες με ιστορικό καπνίσματος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνα.

Η περιοδοντική νόσος είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκαλεί από απλή φλεγμονή των ούλων,  μέχρι σημαντική βλάβη στο μαλακό ιστό των δοντιών και τα οστά που τα στηρίζουν, με αποτέλεσμα την απώλειά τους. Είναι όμως μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με τη σωστή φροντίδα των δοντιών.

Έχει, ήδη,  συσχετιστεί με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη, καθώς και με καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, της κεφαλής και τραχήλου, του παγκρέατος και του πνεύμονα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συσχέτιση αυτή μπορεί να οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Jo L. Freudenheim, PhD, διακεκριμένο καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, διερεύνησαν αν υπάρχει κάποια σχέση της νόσου με τον καρκίνο του μαστού.

Η ομάδα παρακολουθούσε 73.737 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, από τις οποίες καμία δεν είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού, αλλά το 26,1% αυτών είχαν περιοδοντική νόσο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου, γι' αυτό και οι επιστήμονες το έλαβαν υπόψη τους στη μελέτη.

Μετά από μέσο χρόνο παρακολούθησης 6,7 χρόνια, οι 2.124 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ όλων των γυναικών, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 14% υψηλότερος σε εκείνες που είχαν περιοδοντική νόσο, ενώ μεταξύ των γυναικών που είχαν διακόψει το κάπνισμα εντός των τελευταίων 20 ετών, εκείνες με περιοδοντική νόσο είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσου καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού (η συσχέτιση, ωστόσο, δεν ήταν στατιστικά σημαντική), αν είχαν περιοδοντική νόσο, εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο, ενώ αυτές που είχαν διακόψει το κάπνισμα για πάνω από 20 χρόνια, είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο, αν είχαν περιοδοντική νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του καρκίνου του μαστού είναι ότι τα βακτήρια ενδεχομένως να εισέρχονται στην κυκλοφορία του οργανισμού και τελικά να επηρεάζουν αρνητικά τον ιστό του μαστού.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί η μεταξύ τους αιτιώδης συνάφεια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.