11-04-2016
«Γαστρικό bypass» σε χάπι

photo

Ένα χάπι που μιμείται τη δράση βαριατρικής επέμβασης και θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες.

Κι όμως, η ιδέα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με την λήψη ενός χαπιού και μάλιστα από φυσικά συστατικά, δεν ανήκει πια στη σφαίρα της φαντασίας. Ομάδα ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL), ανέπτυξε μία κάψουλα από ένα μείγμα φυσικών ελαίων, η οποία θεωρείται ότι «ξεγελάει» το στομάχι ότι είναι πλήρες, καταστέλλοντας έτσι την όρεξη.

Το χάπι λειτουργεί αποστέλλοντας ειδικά συμπληρώματα διατροφής κατευθείαν στο παχύ έντερο, παρακάμπτοντας το λεπτό. Η διαδικασία αυτή προκαλεί την έκκριση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη και βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με την έκκριση ινσουλίνης.

«Ξεγελάει τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να νομίζει ότι το στομάχι είναι γεμάτο και σταματάει από το φαγητό ακόμα και τα πιο πεινασμένα άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ashley Blackshaw, καθηγητής Εντερικής Νευροεπιστήμης στο QMUL.

«Θα πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Η διαφορά είναι ότι η χειρουργική επέμβαση είναι δαπανηρή, επεμβατική και μη αναστρέψιμη», συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο, σε ανθρώπινο ιστό, για περισσότερα από δύο χρόνια και το  επόμενο στάδιο είναι να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, προκειμένου να προσδιοριστεί η σωστή δοσολογία και να διαχειριστούν οι πιθανές παρενέργειες.

Τα μέλη της ομάδας είναι τόσο σίγουρα για την ιδέα τους, που ελπίζουν ότι η θεραπεία θα είναι ευρέως διαθέσιμη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.