06-06-2017
Η ξηροδερμία δεν είναι πάντα «αθώα»

photo

Παρότι από πολλούς θεωρείται ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα, πίσω από την αντιαισθητική «όψη» της ξηροδερμίας μπορεί να κρύβονται ακόμα και σοβαρά νοσήματα.

Αντιμετωπίζεται αρκετά συχνά, από άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η ξηροδερμία αποτελεί συνήθως αισθητικό πρόβλημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται και σε κάποιο σοβαρότερο νόσημα του δέρματος. Γι' αυτό και θα πρέπει να διερευνάται από ειδικό.

Πρόκειται για μία αφυδάτωση του δέρματος που προκαλείται από απώλεια νερού και λιπιδίων, με αποτέλεσμα την αλλαγή του ph της επιδερμίδας. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής και στις καμπτικές περιοχές (εσωτερικά ή εξωτερικά των αγκώνων ή των γονάτων κλπ), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε σημείο στο δέρμα.

Συμπτώματα

Το ξηρό δέρμα, η απολέπιση (απώλεια ?μικρών ή μεγάλων- δερματικών πλακών) και πολλές φορές η έντονη ερυθρότητα (κοκκινίλα) είναι τα κύρια συμπτώματά της. Δεν είναι λίγες  οι περιπτώσεις, που λόγω της  έντονης ξηροδερμίας δημιουργούνται διαβρώσεις στο δέρμα, στις οποίες μπορεί να εισχωρήσουν μικρόβια και να προκαλέσουν επιμολύνσεις. Ανάλογα με την αιτία της, μπορεί να είναι μόνιμη ή να παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πιθανές αιτίες

Η ξηροδερμία μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα συγκεκριμένων περιβαλλοντικών συνθηκών είτε σύμπτωμα κάποιου δερματικού νοσήματος. Συγκεκριμένα, οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Η εκτενής έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι.
  • Η έντονη υγρασία το χειμώνα, κυρίως στα υψηλά υψόμετρα
  • Η έλλειψη υγρασίας στους κλειστούς χώρους που οφείλεται στα κλιματιστικά.
  • Το στρες
  • Η λάθος χρήση των ξυριστικών μηχανών και η χρήση ακατάλληλων ξυριστικών προϊόντων.
  • Ορισμένα δερματικά νοσήματα όπως: τοπική δερματίτιδα, σμηγματορική δερματίτιδα, ιχθύαση κ.ά. Οποιαδήποτε χρόνια δερματική νόσος μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Μπορεί ακόμα να είναι και πρόδρομο σύμπτωμα της ψωρίασης.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, ασθένειες που μπορεί να συνυπάρχουν (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα κ.ά.) καθώς και κάποιοι παράγοντες αγνώστου αιτιολογίας.

Αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπιστεί η ξηροδερμία θα πρέπει πρώτα να διαγνωστεί η αιτία της από τον δερματολόγο. Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από την αιτία της και τη βαρύτητά της:

  • Στις απλές περιπτώσεις απαιτείται: εφαρμογή ενυδατικών κρεμών και γαλακτωμάτων τοπικά στην περιοχή που πάσχει, εξασφάλιση των υγιεινών συνθηκών στο  περιβάλλον που ζει και εργάζεται ο ασθενής (αερίζοντας καλά τους χώρους, με αποφυγή έντονης ζέστης ή ψύχους), πρόσληψη 8-10 ποτηριών νερό ημερησίως, κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών (έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπίδια).
  • Αν είναι έντονη και έχει δημιουργήσει διαβρώσεις θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να διαρκέσει από 1-2 εβδομάδες αλλά και μέχρι μερικούς μήνες.
  • Όταν η ξηροδερμία είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, για να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει να διαγνωστεί και να θεραπευτεί η ασθένεια που την προκαλεί.

Προϊόντα εμπορίου

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα κατά της ξηροδερμίας, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει παθογόνος αιτία. Όταν η ξηροδερμία είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, τα προϊόντα αυτά μπορεί να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα προσωρινά. Είναι απαραίτητο πριν την επιλογή και τη χρήση τους, ο ασθενής να συμβουλεύεται το δερματολόγο, γιατί τα ακατάλληλα σκευάσματα, μπορεί να προκαλέσουν επιμολύνσεις ή να αναπτύξουν μύκητες και να οδηγήσουν σε δύσκολα αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.