16-12-2015
3 λόγοι για να μην «πνίξετε» τα παιδιά με δώρα

photo

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών και των δώρων. Τα πολλά δώρα, ωστόσο, μπορεί να βλάψουν τα παιδιά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι σπατάλες για τα παιδιά είναι ένα κοινό σφάλμα στην ανατροφή τους, το οποίο οδηγεί πάντα στην αποτυχία και τελικά μετατρέπει τα μικρά αγγελούδια σε αχάριστους  «νταήδες» που δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Πριν «πνίξετε», λοιπόν, τα παιδιά με δώρα, λάβετε υπόψη σας τις αρνητικές συνέπειες.

Τα πολλά δώρα...

1.Αυξάνουν την καταστροφική συμπεριφορά

Τα παιδιά που γίνονται αποδέκτες «αμέτρητων» δώρων, κατά τη διάρκεια των γιορτών, υφίστανται κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις, που εκτείνονται πολύ πιο πέρα από την παιδική τους ηλικία. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, τα παιδιά αυτά, ως ενήλικες,  είναι πιο επιρρεπή σε χρέη πιστωτικών καρτών, τυχερά παιχνίδια και ψυχαναγκαστικές αγορές. Σίγουρα, το ξετύλιγμα ενός βουνού από τα δώρα παράγει μια έκρηξη ευτυχίας, η οποία όμως δεν έχει διάρκεια. Αντ 'αυτού, κάτι τέτοιο τροφοδοτεί μια ακόρεστη πείνα για ακόμα περισσότερα.

2. Μειώνουν την αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση έχει τις ρίζες της σε μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας, δεν είναι υλισμός. Κατά συνέπεια, η «υπερβολή» δεν σημαίνει και αυξημένη αυτο-αξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υλικών αγαθών και της αυτοεκτίμησης ή της ευτυχίας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που κατέχουν λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά θετικές σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους  τους παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ αξιολόγησης της αυτοεκτίμησης. Επίσης, έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα για την αντιμετώπιση των εμποδίων από ό, τι τα παιδιά με σπάταλους γονείς.

3. Στερούν τη διάρκεια στην ευτυχία

Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Journal of Happiness, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι άνθρωποι αποτιμούν τα δώρα που αγοράζουν για τους άλλους περισσότερο από ό,τι τα δώρα που παίρνουν για τον εαυτό τους. Μάλιστα, όσοι δίνουν περισσότερη αξία στα δώρα των άλλων, σημειώνουν  με συνέπεια υψηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα προσωπικής ικανοποίησης από εκείνους που αγοράζουν δώρα για τον εαυτό τους. Βοηθώντας το παιδί σας να αναπτύξει γενναιοδωρία προωθείτε μια υγιή αίσθηση της αλληλεξάρτησης και ενισχύετε την προσωπική ευτυχία του. Τα παιδιά που εκτιμούν μόνο το «λαμβάνειν», είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εγωκεντρισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης.

Τι πρέπει να κάνετε

1. Βάλτε όρια στα δώρα

Τα εποικοδομητικά δώρα έχουν περισσότερη συναισθηματική αξία από ένα βουνό από κάθε λογής δώρα. Ο περιορισμός του αριθμού των δώρων προκαλεί περισσότερη σκεπτικότητα και προσοχή στα παιδιά. Εγγυάται επίσης ότι ο καθένας βιώνει μια ισορροπημένη σχέση «δούναι και λαβείν». Και να θυμάστε: τα σπιτικά δώρα, όπως έργα τέχνης ή η ποίηση, μπορεί να δημιουργήσουν αναμνήσεις που διαρκούν περισσότερο από ό, τι οι μπαταρίες. Ακόμη κι αν είναι αλκαλικές.

2. Επιλέξτε δώρα που αυξάνουν την αυτοεκτίμηση

Δώστε έμφαση στα δώρα που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, το ταλέντο ή τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών, όπως μουσικά όργανα, χρώματα ζωγραφικής, φωτογραφικές μηχανές, κ.λπ. Τα παιδιά αγαπούν να ανακαλύπτουν νέα ταλέντα και έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν, επίσης, ότι δεν χρειάζονται υπερβολικά υλικά αγαθά για να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους.

3. Διδάξτε στα παιδιά τη χαρά της προσφοράς.

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα ενθαρρύνουν να προσφέρουν δώρα στους άλλους, έχουν μια ισχυρότερη αίσθηση της κοινότητας και της διασύνδεσης. Βοηθήστε τα να μάθουν την αξία της προσφοράς με τη συμμετοχή τους σε κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως εθελοντική εργασία, είτε βοηθώντας αυτούς που έχουν ανάγκη. Ούτως ή άλλως, αυτό δεν είναι και το αληθινό πνεύμα των γιορτών;