23-12-2015
«Ναρκοπέδιο» η συζήτηση για δίαιτα μεταξύ μάνας και κόρης

photo

Έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα νέας μελέτης, σχετικά με το πώς θα πρέπει οι μητέρες να προσεγγίζουν θέματα δίαιτας και απώλειας βάρους, στις συζητήσεις με τις κόρες τους.

Οι μητέρες είναι καλύτερα να μην μιλούν με τις κόρες τους για το φλέγον θέμα της δίαιτας και της απώλειας βάρους, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Body Image. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ύστερα από μελέτη που διεξήγαγαν σε κορίτσια ηλικίας 11-14 ετών, η οποία εξέτασε την αλληλεπίδραση με τις μητέρες τους.

Τα ευρήματά τους έδειξαν, σε γενικές γραμμές, ότι οι κόρες που είχαν ενθαρρυνθεί από τις μητέρες τους να χάσουν βάρος, είχαν χειρότερες συνέπειες, εάν οι μητέρες τους δεν είχαν συζητήσει, επίσης, τις ανησυχίες τους για το δικό τους βάρος και διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απώλεια βάρους και η δίαιτα είναι ένα δύσκολο θέμα συζήτησης,  ιδιαίτερα όσον αφορά στα ευαίσθητα με την εικόνα του σώματος νεαρά κορίτσια. Η έρευνα έδειξε, μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να μην έχουν επιπτώσεις.

«Τα καλύτερα αποτελέσματα διαπιστώθηκαν στις κόρες των οποίων οι μητέρες δεν είχαν συμμετοχή σε οποιονδήποτε τύπο συζήτησης», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Erin Hillard.