24-12-2015
Αντιμέτωποι με τους συγγενείς: Οδηγός «επιβίωσης» στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

photo

Είτε πρόκειται για μία ερώτηση που είναι ταυτόχρονα και απάντηση (π.χ. δεν παντρεύτηκες ακόμα ε;), είτε για μία διαπίστωση που μοναδικό στόχο έχει να θίξει τον καθ ην αρμόδιο (π.χ. τα δικά μου τα παιδιά έτρωγαν τα πάντα), τέτοιου είδους νύξεις είναι απολύτως πιθανό να αποτελέσουν τη σπίθα που θα «κάψει» και την φετινή γιορτινή φιέστα.

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οι οικογένειές μας τις τελευταίες μέρες του έτους απ' ό,τι όλες τις υπόλοιπες. Και παρόλο που υποτίθεται ότι οι ημέρες αυτές είναι αφιερωμένες στην αγάπη και την ειρήνη, υπάρχουν και οι «πολεμοχαρείς» συγγενείς που δεν χάνουν την ευκαιρία να ρίξουν τις ατομικές βόμβες τους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μετατρέποντάς το συχνά σε πεδίο μάχης.

Την ώρα, λοιπόν, που η κατάσταση έχει αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι αλλά και πριν πέσουν οι πρώτες «πιστολιές» μπορείτε να εφαρμόσετε τις κατάλληλες στρατηγικές, έτσι ώστε να βγείτε αλώβητοι από την ετήσια σύρραξη, με άρωμα Χριστουγέννων.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Όλοι έχουμε την τάση να (ξανα)γινόμαστε παιδιά, όταν βρισκόμαστε με τις οικογένειές μας. Μπορεί να είμαστε επιτυχημένοι επαγγελματίες, με τις δικές μας οικογένειες, αλλά με το που πατάμε το πόδι μας στο σπίτι των γονιών μας, είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο.

Είναι φυσιολογικό για τους γονείς και τα αδέλφια σας να σάς αντιμετωπίζουν σαν τους έφηβους που κάποτε ήξεραν, γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εξακολουθούν να σας βλέπουν, όπως είναι επίσης φυσιολογικό για εσάς να λειτουργείτε όπως όταν ήσασταν 13χρονα, γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο είστε εξοικειωμένοι να συμπεριφέρεστε όταν βρίσκεστε με την οικογένειά σας. Και δεν είστε οι μόνοι, σύμφωνα με κοινωνική επιστημονική έρευνα.

Το «κόλπο» σε αυτήν την περίπτωση είναι να μην κρίνετε τον εαυτό σας σκληρά για το come back σας στην παιδική ηλικία και να μην αφήσετε τον τρόπο με τον οποίο η οικογένειά σας σάς αντιμετωπίζει, να μπει στο «πετσί» σας. Να θυμάστε ότι ο τρόπος που αλληλεπιδράτε με την οικογένειά σας δεν πρέπει να σας προβληματίζει σχετικά με το ποιος είστε σήμερα.

Δώστε τόπο στην οργή

Μια έκρηξη θυμού ή μια παθητική-επιθετική αντίδραση τη ώρα που η «πικρόχολη» θεία σας πετάξει το υπονοούμενο δεν θα ωφελήσει σε τίποτα.  Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι ένας σύντομος διαλογισμός και ο πιο κατάλληλος και υπεράνω πάσης υποψίας χώρος είναι το μπάνιο.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προφανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να λύσετε τις διαφορές σας. Φυλάξτε, λοιπόν, την ειλικρινή σας απάντηση για την επόμενη φορά (αρκεί να μην είναι η Κυριακή του Πάσχα).

Ελαχιστοποιήστε το χρόνο

Αν η υποχρέωσή σας είναι να τιμήσετε την οικογένειά σας στο γιορτινό τραπέζι, αλλά αυτό αποτελεί πηγή άγχους για εσάς, κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο, κατά τον οποίο θα συνυπάρξετε με το σόι σας. Βεβαιωθείτε για την ακριβή ώρα, που θα σερβιριστεί το γεύμα και φτάστε στο σπίτι τόσο νωρίς, ώστε να εξασφαλίσετε μια άνετη θέση (και τίποτα περισσότερο). Τα προεόρτια μπορείτε να τα αποφύγετε και μαζί με αυτά και όλα τα παρελκόμενα. Αφού τελειώσει το γεύμα, βρείτε μια δικαιολογία για να αποχωρήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα (π.χ. έχετε ραντεβού με έναν φίλο ή μια κοινωνική υποχρέωση), έτσι ώστε να βρίσκεστε ήδη μακριά όταν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να... ανάψουν τα αίματα.

Απαντήσεις-«κονσέρβες»

Οι ερωτήσεις των συγγενών είναι «κονσέρβες», κατά συνέπεια, γνωρίζετε σε κάποιον βαθμό εκ των προτέρων ποιες είναι οι απαντήσεις που θα κληθείτε να δώσετε, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε (π.χ. είστε άγαμοι, παντρεμένοι χωρίς παιδιά, διαζευγμένοι, πήρατε ή χάσατε βάρος κοκ). Επιπλέον, η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται επομένως, το πιθανότερο είναι να τεθούν τα ίδια ερωτήματα που τέθηκαν και στο περσινό τραπέζι. Έχετε, λοιπόν, τη δυνατότητα να πάτε κι εσείς με απαντήσεις «κονσέρβες», οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να είναι και αποστομωτικές, εφόσον θα προετοιμαστούν σε κατάσταση ηρεμίας και ψυχραιμίας.

Το πιο σημαντικό απ' όλα, ωστόσο, είναι να είστε καλοί με τον εαυτό σας. Οι γιορτές μπορεί να είναι σκληρές και η οικογένειά σας μπορεί να σας προκαλέσει, όπως κανένας άλλος. Όταν νιώθετε σα να βράζετε μέσα σας από οργή, μιλήστε στον εαυτό σας με αγάπη. Μέρες αγάπης είναι, ξεκινήστε από εσάς!