19-04-2018
Τα πιο «καυτά» γυναικολογικά θέματα και η σύγχρονη αντιμετώπισή τους

photo

Δείτε τα πέντε γυναικεία ζητήματα υγείας, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία των περισσότερων γυναικών αλλά και πώς διαχειρίζονται εν έτει... 2016.

Η υγεία της γυναίκας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών και έχει οδηγήσει σε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα. Σήμερα, οι γυναίκες είναι ενημερωμένες και έχουν στη διάθεσή τους υπερσύχρονα «όπλα» για να προστατεύσουν την υγεία τους από τους κινδύνους που τις ανησυχούν.

«Από την εμπειρία των προηγούμενων ετών αλλά και όλο το 2015, μέσα από τις περιπτώσεις που συναντάμε καθημερινά αλλά και τις ερωτήσεις των γυναικών και τη διαφαινόμενη ανησυχία τους για διάφορα θέματα υγείας, που είτε αντιμετωπίζουν είτε δυνητικά τις ανησυχούν, μπορούμε να προκρίνουμε ως πιο σημαντικά την ανησυχία τους για τους κινδύνους από τον ιό HPV, τα ζητήματα που άπτονται της απόκτησης ενός παιδιού -είτε με φυσιολογικό κύκλο είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- το σεβασμό στη γέννα και το φυσιολογικό τοκετό, τη γυναικεία υγεία στην ώριμη περίοδο μετά την εμμηνόπαυση αλλά και το φόβο που προκαλούν όλοι τύποι γυναικολογικών καρκίνων», αναφέρει ο Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Δημήτρης Μπιλάλης,.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο για τη γυναίκα είναι να ενημερώνεται και να ζητά βοήθεια από το γιατρό. Τα περισσότερα ζητήματα υγείας σήμερα αντιμετωπίζονται με επιτυχία, χάρη στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων.

1. HPV

Τα σύγχρονα διαγνωστικά τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV, μπορούν άμεσα να δώσουν έγκυρη απάντηση στη γυναίκα και το γιατρό αν η εξεταζόμενη είναι θετική στη λοίμωξη αλλά και για ό,τι αφορά τον ιό και κυρίως την ταυτοποίηση του τύπου που έχει προσβάλλει την ασθενή, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές ασφαλείς πλέον μηχανικές μέθοδοι καταστροφής των κονδυλωμάτων. Υπάρχει και η γυναίκα που ανησυχεί για την κόρη της που φτάνει στην ηλικία της εφηβείας και η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού προσφέρει προστασία πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό.

2. Απόκτηση παιδιού

Όσον αφορά στο θέμα της απόκτησης παιδιού, ξεκινώντας από τον έλεγχο της υπογονιμότητας αλλά και τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία γονιμοποίησης με φυσικό κύκλο ή με όποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κρίνει ο γιατρός ως καταλληλότερη, η γυναίκα δεν είναι μόνη με τις απορίες και τους φόβους της, με το άγχος του χρόνου που μετρά αντίστροφα και πιέζει και των κοινωνικών ταμπού. Έχει δίπλα της ανθρώπους που τη βοηθούν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα μέχρι τη στιγμή που θα σφίξει στην αγκαλιά της το μωράκι της.

3. Ο τοκετός

Την πολυαναμενόμενη στιγμή του τοκετού, η γυναίκα που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά θα έχει την απόλυτη στήριξη και βοήθεια να νιώσει το μεγαλείο της εσωτερικής δύναμης και ικανοποίησης, που αξίζει σε κάθε γυναίκα, σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες.

4. Εμμηνόπαυση

Όταν η γυναίκα περάσει στην πιο ώριμη φάση της, μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν τα εύλογα ερωτηματικά και η ανησυχία για να συνεχίσει να έχει ισορροπημένη υγεία και φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τα απολαμβάνει τα χρόνια της ωριμότητας με σιγουριά και χαρά. Και σε αυτό το επίπεδο, η γυναίκα θα έχει στήριξη ηθική, θεωρητική με ενημέρωση και με τις απαραίτητες εξετάσεις για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) καθώς και την πρόληψη και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής ενδοκρινοπάθειας και άλλων προβλημάτων που μπορεί να  προκύψουν.

5. Γυναικολογικοί καρκίνοι

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι δεν παύουν ποτέ να απασχολούν το μυαλό της γυναίκας και ο πιο ασφαλής τρόπος για να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται είναι εκτός από τη συμβουλή του γιατρού της- ο ετήσιος έλεγχος ρουτίνας, που περιλαμβάνει τον υπερηχογραφικό έλεγχο (3D/4D) και Doppler της μήτρας και των ωοθηκών, Τεστ Παπ, καθώς και τον προληπτικό έλεγχο μαστού.

Τέλος, ο κύριος Μπιλάλης τονίζει ότι «Η γυναίκα πρέπει να έχει υπόψη της ότι πλέον η επιστήμη βρίσκεται στο πλευρό της, με όπλα και σε πολλές περιπτώσεις "υπερόπλα", έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία ή δοκιμασία που πιθανόν θα της τύχει. Το μήνυμα που θέλουμε να κατανοήσει κάθε γυναίκα είναι ότι τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας, διαγνωστικά ή θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται ανάλογα την περίπτωση και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας εξατομικευμένα, για να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με απόλυτη ασφάλεια».