29-12-2015
Τι «λέει» ο σκύλος σας με την ουρά του

photo

Παρόλο που τα σκυλιά δεν μιλούν με την γλώσσα τους, εκφράζουν αυτά που θέλουν να πουν με την ουρά τους. Κι ενώ είναι κοινή πεποίθηση ότι κουνούν την ουρά τους για να δείξουν ότι είναι χαρούμενα και φιλικά, αυτό δεν είναι ισχύει πάντα.

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν ένα είδος επικοινωνίας που βασίζεται στη θέση και την κίνηση της ουράς τους. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίον αποκαλύπτουν  τα συναισθήματα και τις διαθέσεις τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων, όταν ένας σκύλος είναι χαλαρός, η ουρά του θα είναι στη φυσιολογική της θέση.

Αυτή η θέση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα. Οι ουρές των περισσότερων σκυλιών κρέμονται κοντά στους ταρσούς τους (hocks). Άλλων γυρίζουν προς τα πάνω, ενώ των λαγωνικών είναι χαλαρές ανάμεσα στα πόδια τους.

Αν ένας σκύλος είναι νευρικός ή υποτακτικός, θα έχει την ουρά του κάτω από τη φυσιολογική της θέση και αν φοβάται θα διπλώνει την ουρά του κάτω από το σώμα του. Αντίθετα, όταν η ουρά βρίσκεται ψηλότερα από το φυσιολογικό μπορεί να υποδεικνύει ότι ο σκύλος ερεθίζεται από κάτι, ενώ εάν στέκεται κατακόρυφα δείχνει επιθετικότητα.

Όταν ο σκύλος κουνάει την ουρά του σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένος με κάτι. Όσο περισσότερο την κουνάει, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο ενθουσιασμός του.

Το 2007, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο τρόπος που ένα σκυλί κουνάει την ουρά του παρέχει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με το τι αισθάνεται.

Συγκεκριμένα, όταν η ουρά κουνιέται προς τα δεξιά σημαίνει ότι ο σκύλος έχει θετικά συναισθήματα, ενώ όταν την κουνάει αριστερά σημαίνει ότι έχει αρνητικά συναισθήματα.

Το φαινόμενο αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει την δεξιά πλευρά του σώματος και το αντίστροφο. Η έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά «προσέγγισης-αποφυγής» των άλλων ζώων έδειξε ότι το αριστερό ημισφαίριο συνδέεται με συναισθήματα θετικής προσέγγισης και το δεξί ημισφαίριο σχετίζεται με συναισθήματα αρνητικά-αποφυγής.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα μιας μελέτης, του 2013, η οποία διαπίστωσε ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται το ασύμμετρο κούνημα της ουράς των άλλων σκυλιών, με αποτέλεσμα όταν η κίνηση έχει δεξιά φορά να χαλαρώνουν, ενώ όταν η κίνηση έχει αριστερή φορά να στρεσάρονται.