30-12-2015
Φακοί επαφής από το... μέλλον προβλέπουν την πιθανότητα κρυολογήματος

photo

Αναλύοντας το υγρό των δακρύων στα μάτια θα μπορούμε σύντομα να προβλέψουμε ακόμη και εάν ένα άτομο θα νοσήσει από κοινό κρυολόγημα, δείχνει νέα έρευνα.

Για άλλη μια φορά, η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της Ιατρικής και δίνει αποτελέσματα που κάποτε θα μπορούσαν να είναι μόνο σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Bangor, κατάφεραν, αναλύοντας το επίπεδο των αντισωμάτων στο δακρυϊκό υγρό, να προβλέψουν τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να κρυολογήσει στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά την ώρα που μεγάλες εταιρίες έχουν σχεδιάσει έξυπνο φακό επαφής, ο οποίος μπορεί να δώσει βιομετρικά στοιχεία του ατόμου που τον φορά.

Η προστατευτική ουσία

Η εκκριτική ανοσοφαιρίνη Α (SigA) είναι ένα σημαντικό αντίσωμα που λειτουργεί ως πρώτης γραμμής άμυνα για να εμποδίσει ιούς και βακτήρια να μπουν στο σώμα. Η SigA υπάρχει άφθονη σε βλεννογόνες εκκρίσεις, όπως το σάλιο, τα δάκρυα και το ρινικό έκκριμα.

Συλλέγοντας δείγματα δακρύων από το κάτω βλέφαρο και αναλύοντας τη SigA παρατηρήθηκε ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα SigA δακρυϊκού υγρού ήταν εννιά φορές πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα SigA. Όταν μάλιστα, άτομα των οποίων τα επίπεδα SigA πέφτουν κατά 30%, η πιθανότητα να κρυολογήσουν είναι έξι φορές μεγαλύτερη.

Η παρατεταμένη κόπωση από εργασία ή και σωματική άσκηση προκαλεί μείωση της δακρϋικής SigA και καθώς το ανοσοποιοτικό σύστημα είναι προσωρινά εκτεθειμένο, δημιουργείται μεγαλύτερη ευπάθεια σε μολύνσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Οι «έξυπνοι» φακοί επαφής

Σύμφωνα με το Δρ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο, Καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης, «είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι  ο τεχνολογικός κολοσσός Google συμπράττει με την Alcon έτσι ώστε να έχει δημιουργηθεί ένας φακός επαφής που μπορεί να δώσει βιομετρικά στοιχεία του ατόμου που το φορά, όπως είναι η ποσότητα ζαχάρου στο αίμα του ή κάποιες άλλες ορμόνες π.χ, οι ορμόνες του γυναικείου ορμονικού κύκλου».

Είναι λοιπόν πιθανό σύντομα να γίνονται και μετρήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος από τα δάκρυα μέσω των «έξυπνων» φακών έτσι ώστε να παρακολουθούνται ο κίνδυνος μόλυνσης και η άμυνα του οργανισμοεις του ανοσοποιητικού συστήματοςο ευαύ.

«Βλέπουμε λοιπόν πως η τεχνολογία συνεχίζει να εξυπηρετεί με πολύ εντυπωσιακό τρόπο απλά καθημερινά ερωτήματα και θέματα. Έτσι μένει λίγος χρόνος ούτως ώστε να μπορούν οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας να απολαμβάνουν όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε βαθμό που κάνει τη ζωή τους πιο ευχάριστη και φυσικά την ιατρική περίθαλψη πιο πρόωρη και ασφαλή», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.