30-12-2015
Νo-poo: Η νέα μόδα που «θέλει» τα μαλλιά άλουστα

photo

Μια νέα τάση στο χώρο της ομορφιάς βασίζεται στην ιδέα «less is more» -τουλάχιστον όταν πρόκειται για το λούσιμο των μαλλιών. Είναι, όμως, ασφαλής;

Μερικοί άνθρωποι -μεταξύ αυτών και η Kim Kardashian- έχουν σταματήσει το τακτικό λούσιμο των μαλλιών τους ή το έχουν αποκλείσει εντελώς από την ρουτίνα τους, βασισμένοι στην πεποίθηση ότι τα απορρυπαντικά που εμπεριέχουν τα σαμπουάν στερούν από τα μαλλιά τα υγιεινά φυσικά έλαια τους.

Η Kardashian αποκάλυψε πρόσφατα ότι λούζει τα μαλλιά της μόνο κάθε πέντε ημέρες. Όμως, είναι αυτό πραγματικά υγιεινό για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής;

Εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τον τύπο των μαλλιών σας, σύμφωνα με ειδικούς για το δέρμα και τα μαλλιά.

«Δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους», δήλωσε η δρ Angela Lamb, δερματολόγος από το νοσοκομείο Όρος Σινά, στη Νέα Υόρκη. «Όλα εξαρτώνται από τον τύπο των μαλλιών σας. Υπάρχουν ορισμένοι τύποι μαλλιών που θα το ανεχτούν καλύτερα από άλλους».

Σύμφωνα με την ίδια, οι υποστηρικτές της «no-poo» τάσης καθαρίζουν τα μαλλιά τους και  το τριχωτό της κεφαλής τους με προϊόντα που δεν περιέχουν απορρυπαντικό. Τα εναλλακτικά προϊόντα, είναι εντελώς φυσικά και μπορεί να περιλαμβάνουν από ένα σπιτικό αφέψημα με μαγειρική σόδα και ξύδι μηλίτη, μέχρι και μια ποικιλία από νέα προϊόντα κομμωτηρίου που περιέχουν φυσικά έλαια και μη-απορρυπαντικά καθαριστικά.

Τα προϊόντα styling

Η κάθε τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες και στη ρίζα της υπάρχουν ελαιογόνοι αδένες. Το έλαιο που παράγεται από αυτούς τους αδένες επικαλύπτει την τρίχα και την προστατεύει από το να γίνει εύθραυστη.

«Η σκέψη πίσω από το "no-poo" κίνημα είναι ότι «αφήνοντας τα φυσικά έλαια στα μαλλιά, δεν χρειάζονται οποιαδήποτε προϊόντα styling», αναφέρει η δρ Lisa Donofrio, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. «Αν δεν εφαρμοστούν προϊόντα styling, τότε δεν υπάρχει καμία ανάγκη για λούσιμο».

Τα προϊόντα για τα μαλλιά όπως τζελ, μους ή σπρέι μαλλιών, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να τα πλένουν τακτικά, υποστηρίζει η Lamb, η οποία εξηγεί ότι αυτά είναι που πρέπει να απομακρυνθούν, διαφορετικά τα μαλλιά  μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να σπάζουν.

Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους είναι αναγκαία η χρήση ενός καθαριστικού σαμπουάν, σε τακτική βάση.

Για παράδειγμα, το τριχωτό της κεφαλής θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά από τα έλαια, τον αποξηραμένο ιδρώτα, τις ακαθαρσίες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, σύμφωνα με τον ειδικό στην μεταμόσχευση μαλλιών, χειρουργό, από τη Νέα Υόρκη, δρ Robert Dorin.

Όπως υποστηρίζει, εκείνοι  που χρησιμοποιούν «no-poo» προϊόντα δεν καθαρίζουν πραγματικά το τριχωτό της κεφαλής τους, καθώς αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν  να απομακρύνουν τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν απορρυπαντικά σαμπουάν για τον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες και βακτήρια.

Μπορούν επίσης να υποφέρουν από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής, απολέπιση και μικρές πληγές (σαν από σπυράκι), πρόσθεσε η Donofrio.

Η Lamb, από την πλευρά της, αναδεικνύει άλλο ένα πλεονέκτημα του τακτικού λουσίματος:  βοηθά στον έλεγχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τριχωτού της κεφαλής, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η πιτυρίδα.

Τελικά, ναι ή όχι;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας απόλυτος και απαράβατος κανόνας, σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας με ένα απορρυπαντικό σαμπουάν, συμφωνούν οι δερματολόγοι.

Ο καθένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση  και ο μόνος τρόπος για να μάθει πόσο συχνά θα πρέπει να εφαρμόζει αυτήν την πρακτική είναι να πειραματιστεί.

«Δεν θέτετε τα μαλλιά σας σε κίνδυνο δοκιμάζοντας τη νέα τάση», εξηγεί η Lamb. «Δοκιμάστε το και θα δείτε. Ειλικρινά, έχω κάποιους ασθενείς που τους αρέσει και τα μαλλιά τους είναι πιο υγιή από ποτέ. Και έχω άλλους ασθενείς που λένε ότι το τριχωτό της κεφαλής τους είναι πολύ λιπαρό και έχουν φαγούρα».

Η Donofrio συμφωνεί:  «Σε τελική ανάλυση, εάν αισθάνεστε την ανάγκη να ενταχθείτε στο κίνημα χωρίς σαμπουάν, τα μαλλιά σας θα σας πουν αν δουλεύει για εσάς ή όχι».

Εύκολα χτενίσματα για άλουστα μαλλιά. Δείτε το βίντεο!