31-12-2015
6 νέα «μυστικά» της υγείας για το 2016

photo

Κορυφαίος, παγκοσμίως, ειδικός στον καρκίνο προτείνει 6 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε το νέο έτος, προκειμένου να το διάγουμε με υγεία, ενώ παράλληλα θα προσθέτουμε χρόνια στη ζωή μας

Σε καθημερινή βάση πάνω από το 40% των πράξεών μας οφείλεται στη συνήθεια και όχι σε συνειδητές αποφάσεις, υποστηρίζει ο  δρ David Agus, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Εφηρμοσμένης Μοριακής Ιατρικής και του Κέντρου Καρκίνου Westside Norris, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Ο ίδιος αναφέρεται στα «τυχερά χρόνια» που έρχονται (έχει γράψει και ομώνυμο βιβλίο), χάρη στην ιατρική επανάσταση που έχει καταστήσει ιάσιμα ακόμα και θανατηφόρα νοσήματα.

Με αυτό το δεδομένο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail,  αποκαλύπτει τα πιο ζωτικής σημασίας νέα μυστικά, που μπορούν να εξασφαλίσουν πολλά και καλά χρόνια.

1. Αποφύγετε τα χημικά πρόσθετα των επεξεργασμένων τροφίμων: Τα βακτήρια στον οργανισμό μας είναι δεκαπλάσια από τα κύτταρά του. Συνολικά αποτελούν το μικροβίωμα, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν θα ζήσουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

Παρόλο που η μελέτη του μικροβιώματος βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως η ισορροπία του είναι σημαντική για την πρόληψη και θεραπεία πολλών χρόνιων ασθενειών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, ορισμένα χημικά πρόσθετα των τροφίμων, όπως οι γαλακτοματοποιητές, μπορούν να το διαταράξουν.

Τα πρόσθετα αυτά βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, γι΄αυτό ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες για τα εξής στοιχεία: καραγενάνη, πολυσορβικό-80, πολυγλυκερόλες, κόμμι γκουάρ, κόμμι χαρουπιών, καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και κόμμι ξανθάνης.

2. Αγκαλιαστείτε περισσότερο: Αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αγκαλιαστείτε περισσότερο. Μια αγκαλιά έχει τη δύναμη να βελτιώσει τον καρδιακό παλμό, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), να ενεργοποιήσει την έκκριση χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλο και να διεγείρει τον ιππόκαμπο, που ελέγχει τη μνήμη.

Μελέτη του 2014 από τα Πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και του Πίτσμπουρκ, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, έδειξε επίσης ότι μειώνει τα συμπτώματα των ιώσεων.

3. Μειώστε τα φάρμακα που λαμβάνετε αυθαίρετα: Καταγράψτε οποιοδήποτε φαρμακευτικό ή παραφαρμακευτικό προϊόν λαμβάνετε από το στόμα, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες, βότανα, συμπληρώματα, παυσίπονα και αναρωτηθείτε γιατί τα παίρνετε. Πιθανώς να μην έχετε μία ακριβή απάντηση.

Σε περίπτωση που δεν έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας και τα λαμβάνετε τακτικά και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πρέπει οπωσδήποτε να τον ενημερώσετε.

Μην υποτιμάτε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα -πολλά από τα οποία κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή. Ορισμένα κοινά μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν λαμβάνονται τακτικά, ακόμη και μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ακόμα και τα βότανα συχνά αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα, με απρόσμενες συνέπειες.

4. Αποφύγετε τους φίλους που «ρίχνουν» τη διάθεσή σας: Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια: η θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία. Αντίστοιχα, η αρνητική στάση και οι αρνητικές επιρροές μπορεί να έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Αν έχετε ανθρώπους στο περιβάλλον σας, που τα μοναδικά χρώματα που βλέπουν είναι το μαύρο και το γκρι, απαλλαγείτε από αυτούς πάραυτα.

5. Ανεξαρτητοποιηθείτε από το ξυπνητήρι: Αυτό που έχει σημασία είναι να κοιμάστε νωρίς, ώστε να ξυπνάτε μόνοι σας, χωρίς να έχετε ανάγκη το ξυπνητήρι σας.

Ο ύπνος είναι φάρμακο για τον οργανισμό και όταν είναι ανεπαρκής (σε ποσότητα ή ποιότητα) σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, εγκεφαλικό και διαταραχές μνήμης.

Αν θέλετε να διαπιστώσετε πόσο ύπνο χρειάζεστε, να πηγαίνετε στο κρεβάτι  αμέσως μόλις νιώθετε κουρασμένοι, χωρίς να χρονοτριβείτε (π.χ. να τελειώσει πρώτα η ταινία κοκ), επί δύο εβδομάδες, και να σημειώνετε πόσο κοιμάστε κάθε φορά, προσθέτοντας στον βραδινό ύπνο και τον μεσημεριανό.

Όταν θα νιώθετε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε θα έχετε βρει τον ιδανικό συνδυασμό. Άρα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας, έτσι ώστε να πηγαίνετε τη συγκεκριμένη ώρα για ύπνο.

6. Περπατήστε καθημερινά: Το να έχει το σώμα αρκετή μυϊκή μάζα είναι εξίσου ζωτικό για την υγεία με το φαγητό και τον ύπνο.

Μελέτες συνδέουν τη μυϊκή δύναμη με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι όσο χαμηλότερη είναι η μυϊκή μάζα, τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την ανάρρωση.

Φροντίστε, λοιπόν, να περπατάτε καθημερινά, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο βήμα. Δύο μεγάλες μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine έδειξαν πως χρειαζόμαστε 450 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (περισσότερο από μία ώρα την ημέρα) για να ζήσουμε... χρόνια πολλά και καλά!