22-03-2016
«Αυτομαστίγωμα» δίχως έλεος: Η επικίνδυνη ρουτίνα των γυναικών

photo

Ανησυχητικά συχνά επικρίνει τον εαυτό της η μέση γυναίκα, κυρίως για την εμφάνισή της, αποκαλύπτει μια νέα βρετανική δημοσκόπηση. Αλλαγή «πλεύσης» το συντομότερο δυνατό, συνιστούν οι ειδικοί.

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 8 και πλέον φορές την ημέρα η μέση γυναίκα στήνει τον εαυτό της στον τοίχο και τον «μαστιγώνει» για την εμφάνισή της, το χαμηλό της εισόδημα και την ανεπαρκή σωματική άσκηση, ενώ μία στις επτά γυναίκες δεν σταματούν ούτε στιγμή μέσα στην ημέρα να επικρίνουν τον εαυτό τους.

Τα ανησυχητικά νούμερα, που προέκυψαν από δημοσκόπηση της εταιρίας αδυνατίσματος Weight Watchers, δείχνουν ότι το 46% των γυναικών έχουν ήδη αυτοχαρακτηριστεί αρνητικά τουλάχιστον μία φορά πριν από τις 9.30 το πρωί, το 42% δεν κάνουν ποτέ φιλοφρόνηση στον εαυτό τους, ενώ οι υπόλοιπες σκέφτονται κάτι καλό για τις ίδιες μόνο μία φορά την ημέρα.

Η επικριτική τους τάση «φουντώνει» όταν βρίσκονται μπροστά στον καθρέφτη ή πηγαίνουν για ψώνια, με το 60% των γυναικών να παραδέχονται ότι υπάρχουν μέρες που δεν σταματούν ούτε στιγμή να «πυροβολούν» στον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των 2000 γυναικών που  συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, οι πιο συχνές αυτοεπικρίσεις είναι «πάχυνες και είσαι χάλια», «πως είναι έτσι τα μαλλιά σου;», «η κοιλιά σου πετάει» και «έπρεπε να γυμνάζεσαι περισσότερο».

Ακολουθεί η αίσθηση ότι είναι απεριποίητες μπροστά σε άλλες γυναίκες και στη συνέχεια ότι δεν βγάζουν αρκετά χρήματα.

Ωστόσο, οι γυναίκες μπορεί να αυτοεπικρίνονται για τα πάντα - από τα «ψωμάκια» και τους γλουτούς τους, έως τα ρούχα τους, το πόσο οργανωτικές είναι και το πόσο συχνά κάνουν σεξ ή πόσο χρόνο διαθέτουν στους φίλους τους.

«Η τάση του αρνητισμού απέναντι στον εαυτό είναι αιτία δυστυχίας, στρες και κατάθλιψης», τονίζουν οι ειδικοί των Weight Watchers και παροτρύνουν τις γυναίκες να αναθεωρήσουν την συμπεριφορά τους απέναντι στον εαυτό τους και να διορθώνουν ό,τι δεν τους αρέσει πάνω τους, στις σχέσεις τους και στον τρόπο ζωής τους.

Να ένας σούπερ στόχος για το νέο έτος!

Έφη Τσιβίκα