12-04-2018
Σοκολάτα: Το καλύτερο φάρμακο για το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα

photo

Η σοκολάτα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον βήχα, ακόμα και σε σύγκριση με το πλέον γνωστό γιατροσόφι, το μέλι με λεμόνι, υποστηρίζει κορυφαίος ειδικός στο βήχα και τις αναπνευστικές παθήσεις.

Ταλαιπωρήστε από βήχα; Φάτε σοκολάτα, καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τον Alyn Morice, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Hull και ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη του Βήχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ερευνά τον μηχανισμό του βήχα εδώ και χρόνια, υπάρχουν και αποδεικτικά στοιχεία.

Πρόκειται για τη μελέτη ROCOCO,  την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη στην Ευρώπη για τις μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για το βήχα, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έδειξε ότι ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν που περιέχει κακάο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανακούφιση του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα εντός δύο ημερών.

Ωστόσο, η ROCOCO  δεν είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η σοκολάτα καταπραΰνει το βήχα. Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο, καταπολεμά αποτελεσματικά την επιθυμία να βήξουμε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θετική επίδραση οφείλεται στη μαλακτική δράση του κακάο, το οποίο, όπως και το μέλι, δημιουργεί μια προστατευτική επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού, προστατεύοντας τις νευρικές απολήξεις και προλαμβάνοντας την επιθυμία να βήξουμε.

Παρόλο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με κακάο οφείλεται στο συνδυασμό των συστατικών που περιέχει, εκτιμούν ότι το αργό πιπίλισμα ενός κομματιού σοκολάτας, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Δεν ισχύει, όμως το ίδιο και για το ζεστό ρόφημα σοκολάτας, καθώς δεν βρίσκεται σε επαφή με το λαιμό για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να σχηματιστεί η προστατευτική επικάλυψη.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 163 άτομα, αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στους επόμενους μήνες.