30-04-2018
Δυο επικίνδυνα λάθη που κάνετε στην κουζίνα σας

photo

Παρόλο που εσείς νομίζετε ότι κάνετε το σωστό, στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι λάθος και μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα, ενώ εσείς προσπαθείτε ακριβώς να τα αποφύγετε.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει ότι δεν «κάνει» να ξανακαταψύξετε τρόφιμα που έχουν ήδη  αποψυχθεί. Κι εσείς ακολουθείτε με ευλάβεια τον κανόνα, προκειμένου να αποφύγετε ενδεχόμενα προβλήματα. Την ίδια ώρα, πλένετε το κρέας και τα πουλερικά, πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα, για να απομακρύνετε τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Κι όμως με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύετε περισσότερο. Δείτε ποια είναι η ακριβής αλήθεια πίσω από τους δύο αυτούς μεγάλους μύθους.

Μύθος 1: Αν αποψύξετε κρέας ή κοτόπουλο δεν μπορείτε να το καταψύξετε ξανά

Αλήθεια: Από άποψη ασφάλειας, μπορείτε να επαναψύξετε αποψυγμένο κρέας ή κοτόπουλο ή οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα , εφόσον η απόψυξη γίνει στο ψυγείο με θερμοκρασία μέχρι 5 ° C. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στην ποιότητα του φαγητού, καθώς από την διαδικασία διασπώνται ορισμένα κύτταρα και το φαγητό μπορεί να γίνει ελαφρώς υδαρές.

Μια άλλη επιλογή είναι να μαγειρέψετε το φαγητό μετά την απόψυξη και, στη συνέχεια, να το χωρίσετε σε μικρές μερίδες και να το βάλετε στην κατάψυξη, μόλις σταματήσει να αχνίζει. Ο ατμός σε ένα κλειστό δοχείο οδηγεί σε συμπύκνωση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει «αυλάκια» νερού στο φαγητό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μικροβίων. Έτσι, είναι καλύτερα να περιμένετε πάντα για περίπου 30 λεπτά πριν βάλετε το ζεστό φαγητό στο ψυγείο.

Φροντίστε ώστε τα τρόφιμα να αποψύχονται στο ψυγείο, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα κομμάτια, όπως παγωμένη γαλοπούλα ή ρολό κρέατος. Αν ένα τέτοιο τρόφιμο μείνει στον πάγκο, η εξωτερική επιφάνειά του θα μπορούσε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και οι μικροοργανισμοί να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ το κέντρο του κομματιού είναι ακόμα παγωμένο!

Ένα τρόφιμο, λοιπόν, μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνο αν αποψυχθεί μία φορά σε «λάθος» συνθήκες, παρόλο που θα μαγειρευτεί αμέσως, παρά όταν αποψυχθεί στις ενδεικνυόμενες συνθήκες και στη συνέχεια καταψυχθεί ξανά.

Μύθος 2: Το κρέας πρέπει να πλένεται πριν από το μαγείρεμα

Αλήθεια: Το πλύσιμο κρεάτων και πουλερικών, κατά την προετοιμασία για το μαγείρεμα, δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να πεταχτούν νερά, τα οποία περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, αν πέσουν στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ή τις επιφάνειες παρασκευής φαγητού. Οι ειδικοί των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής συνιστούν να μην πλένονται αυτά τα τρόφιμα καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα εξοντωθούν στο μαγείρεμα.

Είναι, ωστόσο, καλή ιδέα να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν από την προετοιμασία και το σερβίρισμα, ειδικά εάν καλλιεργούνται κοντά ή μέσα στο έδαφος, δεδομένου ότι μπορεί να φέρουν μικροοργανισμούς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά, ενώ παραδοσιακά τρώγονται μαγειρεμένα ή με άλλο τρόπο επεξεργασμένα για να εξουδετερωθούν οι  παθογόνοι μικροοργανισμοί (δυνητικά θανατηφόροι για τον άνθρωπο). Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων χωρίς καμία επεξεργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.