29-05-2017
Ένα στα τέσσερα παιδιά παρενοχλούνται σεξουαλικά online

photo

Τα παιδιά παρενοχλούνται σεξουαλικά, μέσω διαδικτύου και όχι μόνο από ξένους, όπως πολλοί νομίζουν, δείχνει μια νέα έρευνα. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι «φίλοι» είναι αυτοί που συχνά πιέζουν για επικοινωνία σεξουαλικού περιεχομένου.

Περίπου 1 στα 4 παιδιά δέχονται online πιέσεις από τους φίλους τους για συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ τα ίδια δεν θέλουν, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε 439 μαθητές ηλικίας 12-16 ετών, με επικεφαλής έναν ειδικό για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU).

Όπως υποστηρίζει ο Thomas J. Holt, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο MSU, το εύρημα αυτό δεν υποβαθμίζει τον κίνδυνο των παιδόφιλων που ενεργούν online, αλλά επισείει την προσοχή στην δυνητική απειλή της παιδικής σεξουαλικής θυματοποίησης, από τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκονται πιο κοντά, δηλαδή τους ανθρώπους με τους οποίους περνούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα online.

Όπως έδειξε η μελέτη, το 24 %  των συμμετεχόντων είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά μέσω του διαδικτύου, με τα κορίτσια και τα παιδιά με χαμηλό αυτοέλεγχο, να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τα φίλτρα/εργαλεία γονικού ελέγχου ή η διατήρηση του υπολογιστή σε έναν ανοιχτό χώρο, όπως το σαλόνι, δεν φάνηκε να μειώνουν το πρόβλημα.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί τεχνολογικά, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε ο Holt και προέτρεψε τους γονείς να μιλούν επί του θέματος με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που οι συζητήσεις μεταξύ γονέων και παιδιών είναι δύσκολες, κυρίως όταν πρόκειται για το σεξ, οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και τι τους ζητούν οι άλλοι να κάνουν online. «Αυτό το είδος ανοιχτού διαλόγου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο», καταλήγει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε  στην επιθεώρηση Journal of Contemporary Criminal Justice.