08-03-2016
Γυμναστική με DVD; Καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε!

photo

Η χρήση DVD για γυμναστική στο σπίτι  φαίνεται σαν μία καλή λύση, αλλά στην ουσία μπορεί να βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία σας, ποικιλοτρόπως, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι περισσότεροι και κυρίως οι περισσότερες, απλώς τα «συλλέγουν». Δηλαδή τα έχουν μαζέψει, τα έχουν βολέψει, τα ξεσκονίζουν πού και πού και δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ. Είτε ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και ετοιμάζεστε να κάνετε την αρχή, είτε είστε από τους άλλους, αυτούς δηλαδή που τα χρησιμοποιούν ήδη, καλά θα κάνετε να το σκεφτείτε σοβαρά. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι εικόνες που παρουσιάζονται στα βίντεο μπορεί να διαιωνίζουν και να ενισχύουν την υπερ-σεξουαλικότητα και την μη ρεαλιστική εικόνα σώματος, ενώ παράλληλα ενδέχεται να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Επιπλέον, μία στις επτά «προτροπές» των εκπαιδευτών αποτελούν στην πραγματικότητα αντικίνητρα και θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησης, την ελπίδα του χρήστη και, ενδεχομένως, να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη.

«Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο τα DVDs γυμναστικής, βοηθούν  τους ανθρώπους να αναπτύξουν και να δεσμευτούν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης. Υπάρχουν πολλοί υπερβολικοί ισχυρισμοί, μέσω των εικόνων και της γλώσσας», δήλωσε ο Brad Cardinal, καθηγητής Κινησιολογίας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα DVDs γυμναστικής είναι μία βιομηχανία με έσοδα $ 250 εκατομμύρια ετησίως, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους ή την ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχουν και η βιομηχανία είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη.

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 δημοφιλή DVDs γυμναστικής, αξιολογώντας τόσο τις εικόνες που εμφανίζονται στα βίντεο, όσο και την γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτές, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τα οπτικά και ακουστικά μηνύματα, αλλά και το πώς αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους χρήστες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτές και τα μοντέλα ήταν λεπτοί, θηλυκού γένους και λευκοί, ενώ φορούσαν συνήθως αποκαλυπτική ενδυμασία. «Αυτό στέλνει ένα ανεπαίσθητο μήνυμα για το πώς οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να μοιάζουν», αναφέρει  ο Cardinal, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο διαιωνίζει την αντικειμενοποίηση του σώματος (ειδικά του γυναικείου) και δίνει έμφαση στη φυσική εμφάνιση, σε αντίθεση με τη βελτίωση της υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το ένα τέταρτο της γλώσσας που χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτές παρείχε όντως κίνητρα, αλλά μία στις επτά «προτροπές», όπως «πες γεια στους σέξι κοιλιακούς σου», «καλύτερα να ιδρώνεις» ή «θα έπρεπε να πεθαίνεις τώρα»,  θεωρήθηκαν αρνητικές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα είδη των φράσεων εστιάζουν στα αποτελέσματα, ενθαρρύνουν την κοινωνική σύγκριση και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές διαφορές στον τομέα της υγείας ή της φυσικής κατάστασης , ενώ επιπλέον μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς ή άλλες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Τα βίντεο αυτά διατίθενται στο εμπόριο σε αρχάριους αθλούμενους ενώ οι βασικές κινητικές δεξιότητες τείνουν να είναι σχεδιασμένες για μέτριο ή υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και τα λεκτικά μηνύματα των εκπαιδευτών παρακινούν μερικές φορές τους παρατηρητές να συμβαδίσουν, με χλευαστικό τρόπο.

Οι συστάσεις

Ο Cardinal καλεί τους δυνητικούς καταναλωτές των  DVDs γυμναστικής να είναι προσεκτικοί, κατά την επιλογή και τη χρήση τους,  όσον αφορά στις πιθανές παγίδες του προϊόντος.

«Να θυμάστε ότι όλοι έχουμε διαφορετικό σχήμα σώματος και στυλ και το σώμα μας μπορεί να αντιδρά διαφορετικά στις ασκήσεις που παρουσιάζονται. Μην περιμένετε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα με αυτό που βλέπετε στην οθόνη και μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους», επισημαίνει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sociology of Sport Journal.