08-03-2016
17 πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πείτε σε έναν διαβητικό

photo

Οι διαβητικοί λαμβάνουν δράση και αποκαλύπτουν όσα δεν πρέπει να τους λέμε, σχετικά με τη νόσο τους. Δείτε ποια είναι τα «άτοπα» σχόλια, έτσι όπως δημοσιεύονται στο Glykouli.Gr, τον  ενημερωτικό ιστότοπο που εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Κάθε άνθρωπος με σακχαρώδη διαβήτη έχει να πει και μια ιστορία σε σχέση με κάποιο σχόλιο που άκουσε για τον διαβήτη του και τον άφησε άναυδο. Τα σχόλια αυτά συνήθως προκύπτουν από άγνοια, από παραπληροφόρηση των media ή απλά από φόβο. Φίλοι και συγγενείς μπορεί να νομίζουν πως αυτά που λένε... βοηθούν, ενώ αυτό που συμβαίνει είναι πως  συνήθως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και μπορεί είναι από αστεία μέχρι... ενοχλητικά!

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να πούμε πότε σε έναν άνθρωπο με σακχαρώδη διαβήτη:

1. Σίγουρα μπορείς να το φας αυτό;

Κατά πάσα πιθανότητα, ένας ενήλικας με διαβήτη έχει ζήσει αρκετά με τη νόσο, ώστε να γνωρίζει πως αντιδρά το σώμα του σε συγκεκριμένες τροφές. Οπότε, αν δεν ζητήσει τη συμβουλή σας, δεν χρειάζεται να ανακατεύεστε στα γεύματά του.

2. Έτρωγες πολλά γλυκά ως παιδί;

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν προκαλείται απαραίτητα από τα πολλά γλυκά και ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα όπου το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, καθώς τα κύτταρα που τη φτιάχνουν καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, ο διαβήτης τύπου 1 ουδεμία σχέση έχει με τα γλυκά και τη ζάχαρη.

3. Δεν φαίνεσαι «διαβητικός»

Είναι μια κλασική ατάκα που όλοι ακούν από καιρό σε καιρό, ειδικά όσοι έχουν διαβήτη τύπου 1, καθώς υπάρχει το λανθασμένο στερεότυπο ότι όλοι όσοι έχουν διαβήτη είναι παχύσαρκοι. Ενώ η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με διαβήτη που έχουν κανονικό βάρος.

4. Χρειάζεται απλώς να προσέχεις τη διατροφή σου και να ασκείσαι

Βλέπε τα δύο προηγούμενα.

5. Θα το ξεπεράσεις

Επειδή ο διαβήτης τύπου 1 κάποιες φορές αναφέρεται ως «νεανικός», δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι το ξεπερνούν. Η διάγνωση γίνεται συνήθως σε παιδική ηλικία, αλλά ο διαβήτης τύπου 1 παραμένει μέχρι να... βρεθεί η θεραπεία.

6. Τουλάχιστον δεν έχεις καρκίνο

Δεν είναι ευχάριστο για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη να ακούν πως άλλες νόσοι είναι χειρότερες από τη δική τους. Ο διαβήτης και ειδικότερα ο τύπου 1 είναι μια σοβαρή, εφόρου ζωής, πάθηση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν μείνει αδιαχείριστη.

7. Χαχα, φαίνεται σαν να κάνεις ναρκωτικά

Σταματήστε τα αστεία με τα ναρκωτικά. Δεν είναι αστεία. Κάποιοι άνθρωποι με διαβήτη δεν νιώθουν άνετα με την πάθησή τους και ίσως ήδη νιώθουν στιγματισμένοι που πρέπει να κάνουν ινσουλίνη σε δημόσιο χώρο. Τα αστεία αυτά δεν βοηθούν!

Ακολουθούν  μερικά ακόμα σχόλια που θα ήταν καλό (ίσως και απαράιτητο!) να αποφύγετε:

8. Η γιαγιά μου είχε διαβήτη. Έχασε το πόδι της και πέθανε.

9. Θα πεθάνεις αν τρως ζάχαρη, ε;

10. Έχεις διαβήτη; Δεν φαίνεσαι και πολύ χοντρός-η.

11. Κάνεις ινσουλίνη; Πρέπει να έχεις τον κακό διαβήτη.

12. Το παιδί σου έχει διαβήτη; Το έπαθε επειδή του δίνατε πολλά γλυκά;

13. Δεν το πιστεύω, πρέπει να κάνεις ενέσεις κάθε μέρα; Θα πέθαινα αν έπρεπε να το κάνω αυτό.

14. Είναι η νόσος που χάνεις τα πόδια σου, ε;

15. Γιατί δεν παίρνεις μια αντλία να κάνει τη δουλειά;

16. Λένε ότι η κανέλα βοηθάει.

17. Τρώω πάρα πολλή ζάχαρη, πιθανώς θα το πάθω κι εγώ!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είστε με έναν φίλο ή συγγενή που έχει διαβήτη, σκεφτείτε δυο φορές πριν μιλήσετε!