12-01-2016
Η ασθένεια που «πήρε» τον David Bowie

photo

Ήξερε ότι είναι καρκινοπαθής τελικού σταδίου, αλλά το αποκάλυψε μόνο στην οικογένειά του και τους στενούς του φίλους. Ο άρχοντας της μουσικής γνώριζε εδώ και 18 μήνες ότι το τέλος έρχεται. Και το υποδέχτηκε σιωπηλά.

Διάγνωση: καρκίνος του ήπατος τελικού σταδίου. Παρόλα αυτά, ο Bowie συνέχισε να κάνει μουσική, κυκλοφορώντας το τελευταίο άλμπουμ του, με τίτλο «Blackstar», μόλις δύο ημέρες πριν φύγει από τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του ήταν μερικές φορές πάρα πολύ αδύναμος για να εργαστεί, ωστόσο λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό του, εξέφρασε την επιθυμία να κάνει και ένα δεύτερο άλμπουμ, αποδεικνύοντας ότι το δημιουργικό πνεύμα του ήταν αστείρευτο.

Στις τελευταίες ημέρες του, ο Bowie έστειλε ευχαριστήρια σημειώματα σε φίλους που δεν γνώριζαν ότι βρισκόταν στο κατώφλι του θανάτου, μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκε με το κοινό ήταν στην πρεμιέρα του νέου του μιούζικαλ «Lazarus», όπου, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, ήταν φανερά εξαντλημένος.

Ο καρκίνος του ήπατος με λίγα λόγια

Ο καρκίνος του ήπατος είναι αυτό που αναφέρεται κοινώς ως καρκίνος στο συκώτι και περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς τύπους: Τον πρωτοπαθή, που αρχίζει από το ήπαρ, και τον δευτεροπαθή  που εμφανίζεται σε άλλο μέρος του σώματος και εξαπλώνεται (κάνει μετάσταση) και στο ήπαρ.

Επίπτωση: Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος είναι ο έκτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνο στον κόσμο και η τρίτη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο. Η νόσος εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Αιτία: Η ακριβής αιτία του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος δεν είναι γνωστή, αλλά μερικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως είναι η μόλυνση από ηπατίτιδα Β ή C, η κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κίρρωση του ήπατος.

Συμπτώματα: Η νόσος συνήθως δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Τα συμπτώματα τόσο στον πρωτοπαθή όσο και στον δευτεροπαθή καρκίνο του ήπατος συνήθως εμφανίζονται όταν η νόσος έχει προχωρήσει και μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κούραση, πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, απώλεια βάρους, απώλεια της όρεξης, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (γνωστό ως ίκτερος), αδιαθεσία, πρήξιμο της κοιλιάς, πυρετό.

Διάγνωση: Οι εξετάσεις για τη διάγνωσή του περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, βιοψία, ΡΕΤ scan.

Η σταδιοποίηση δείχνει πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, βοηθώντας έτσι την θεραπευτική ομάδα να αποφασίσει ποιά θεραπεία είναι καλύτερη για τον εκάστοτε ασθενή.

Η σταδιοποίηση ενός όγκου συνδέεται με το μέγεθος του, εάν έχει εισβάλλει στα αιμοφόρα αγγεία ή έχει εξαπλωθεί στα όργανα γύρω από το συκώτι, μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα ή σε πιο μακρινά όργανα.

Θεραπεία: Η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται στον καρκίνο του ήπατος ονομάζεται εκτομή του ήπατος και είναι η κύρια θεραπεία για πρωτοπαθή καρκίνο. Δυστυχώς, όμως, μόνο το 10% των ασθενών διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο, όπου μπορεί να βοηθήσει.

Στον δευτεροπαθή, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο αν ο καρκίνος δεν είναι διαδεδομένος σε όλο το ήπαρ, ή όταν δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν την καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RFA), την ένεση αλκοόλ, την κρυοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και τον χημειοεμβολισμό, την ακτινοθεραπεία, την ενδοσκοπική συντηρητική θεραπεία.

Πρόληψη: Συνίσταται στην συστηματική παρακολούθηση των ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως φορείς της ηπατίτιδας B και C και κιρρωτικούς οποιασδήποτε αιτιολογίας, έτσι ώστε να διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο, ενώ απαιτείται και η θεραπεία του αλκοολισμού η οποία αποτελεί αιτία της κίρρωσης του ήπατος. Όσον αφορά στο ευρύ κοινό, ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β και η πρόληψη από την ηπατίτιδα C, αποτελούν τις βασικές μεθόδους πρόληψης της νόσου.