08-04-2016
Πολλές πατάτες πριν την εγκυμοσύνη, προβλήματα κατά τη διάρκειά της

photo

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλές πατάτες πριν από την εγκυμοσύνη τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κατά τη διάρκειά της, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες έτρωγαν μία μερίδα (100 γραμμ.) πατάτες την εβδομάδα, πριν την εγκυμοσύνη τους, διέτρεχαν  20% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μία μερίδα κάθε 10 ή 15 μέρες. Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν κατά 27 % αν κατανάλωναν τακτικά 2-4 μερίδες πατάτες την εβδομάδα, ενώ οι 5 ή περισσότερες μερίδες φάνηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50 %, ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και μία πατάτα την εβδομάδα, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά ένα πέμπτο.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 15000 γυναίκες και διήρκησε 10 χρόνια, έδειξε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις γυναίκες οι οποίες έτρωγαν συχνά πουρέ, με όσες κατανάλωναν μία μερίδα την εβδομάδα να παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 14%, ενώ με 5 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα ο κίνδυνος να υπερδιπλασιάζεται.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που αντικατέστησαν δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, κατά τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη τους, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 9%, 10% και 12% αντιστοίχως.

«Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην προεκλαμψία και την υπέρταση της κυήσεως (δύο επιπλοκές οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου) και μακροπρόθεσμα στον τύπου 2 διαβήτη»,  δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Cuilin Zhang.

Σύμφωνα με την ίδια, τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι πατάτες είναι η αιτία του διαβήτη, ωστόσο, επειδή και άλλες μελέτες τις έχουν συσχετίσει με αρνητικές συνέπειες στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) καλό είναι να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωσή τούς αν οι γυναίκες σκοπεύουν να γίνουν μητέρες στο άμεσο μέλλον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.