13-01-2016
Αίμα στα κόπρανα: Οι αιτίες δεν είναι πάντα αθώες

photo

Μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό και συνηθισμένο, αλλά ενδέχεται να είναι και σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης.  Το αίμα στα κόπρανα είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να διερευνάται από ειδικό, για παν ενδεχόμενο.

Πηγαίνετε στην τουαλέτα και πριν πατήσετε το καζανάκι συνειδητοποιείτε ότι στη λεκάνη υπάρχει αίμα. Αν δεν είστε γυναίκα και δεν διανύετε τις «δύσκολες» μέρες σας, σίγουρα ανησυχείτε.  Και δεν έχετε άδικο.  Γιατί το αίμα κατά την κένωση μπορεί να σημαίνει πολλά.

5 πιθανές αιτίες

1. Αιμορροειδοπάθεια: Είναι η συχνότερη και πιο αθώα αιτία. Σε αυτήν τη περίπτωση το αίμα είναι συνήθως ζωηρό κόκκινο, εμφανίζεται είτε προς την αρχή είτε προς το τέλος της κένωσης και μπορεί να παρουσιαστεί ή σε σταγόνες στην τουαλέτα ή στο χαρτί . Τα κόπρανα είναι είτε καθαρά, είτε επαλείφονται επιφανειακά από μία ποσότητα αίματος και ενδεχομένως να υπάρχουν και συνοδά συμπτώματα, όπως πόνος, καύσος, αίσθημα δυσφορίας ή προεξοχής στην πρωκτική περιοχή.

2. Εκκολπώματα: Είναι για μία καλοήθης κατάσταση, η οποία συνηθίζεται στα πιο ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και μπορεί να είναι η αιτία για μία είτε μικρή, είτε μεγάλη αιμορραγία. Τα εκκολπώματα, αν κάνουν φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά.

3. Πολύποδες: Πρόκειται για μάζες που αναπτύσσονται στην εσωτερική βλεννώδη επιφάνεια του εντέρου, οι οποίες μπορεί να αιμορραγούν είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Οι πολύποδες έχουν κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί αν  παραμείνουν χρόνια μπορεί να εξαλλαχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

4. Κακόηθες νεόπλασμα:  Είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και συνήθως δεν προκαλεί μεγάλη αιμορραγία.  Στην περίπτωση αυτή αλλά και στους πολύποδες, το αίμα είναι ανακατεμένο με τα κόπρανα.

5. Φλεγμονώδη νοσήματα του παχέος εντέρου :  Αιμορραγία προκαλεί κυρίως η ελκώδης κολίτιδα και σε αρκετά μικρότερο βαθμό και η νόσος του  Crohn. Τα νοσήματα αυτά, ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να προκαλούν και άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, καταβολή, πυρετό, απώλεια βάρους.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες, σπανιότερες αιτίες, όπως κάποιες ειδικές μικροβιακές  λοιμώξεις, επιπλοκές από το έντερο μετά από λήψη συγκεκριμένων αντιφλεγμονοδών ή αντιβιοτικών, αγγειοδυσπλασίες κ.ά.