23-04-2018
Ο χυμός που βάζει το μυαλό στη... θέση του

photo

Συμπεριλαμβάνοντάς τον στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης σας και την απόδοσή σας. Ένα ποτήρι χυμός από σταφύλι καθημερινά, είναι ιδανικός για τους ανθρώπους με έντονο στρες, όπως οι εργαζόμενες μητέρες.

Πολλές έρευνες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη των πλούσιων σε πολυφαινόλες ενώσεων στις νευρογνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων ανθρώπων.  Μια πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, με επικεφαλής τον Δρ Lamport από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε για πρώτη φορά, ότι τα οφέλη που συνδέονται με την κατανάλωση του χυμού σταφυλιών εκτείνονται πέρα από τους  ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 40-50 ετών, οι οποίες ήταν εργαζόμενες και είχαν παιδιά πριν την εφηβεία.

Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, οι κλήθηκαν να υποβληθούν σε μια σειρά δοκιμών που αξιολογούσαν τη γνωστική τους απόδοση. Μία εξ αυτών ήταν η 25λεπτη οδήγηση σε προσομοιωτή, όπου τους ζητήθηκε να αντιστοιχίσουν την ταχύτητα και την κατεύθυνσή τους με ένα προπορευόμενο όχημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν 355ml χυμό σταφυλιού της ποικιλίας Concord, καθημερινά, σημείωσαν σημαντικές βελτιώσεις στην άμεση χωρική μνήμη και στις οδηγικές επιδόσεις τους, σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν το εικονικό φάρμακο (ζαχαρούχο ποτό με γεύση σταφυλιού).

Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις μιας μακροπρόθεσμης επίδρασης, που επέτρεψε στις συμμετέχουσες να διατηρήσουν σταθερά καλύτερη απόδοση, ακόμη και όταν σταμάτησαν την κατανάλωσή του.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη διετή Διεθνή Διάσκεψη για τις Πολυφαινόλες και την Υγεία στην Ντιζόν της Γαλλίας (Οκτώβριος 2015)-προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα ευρημάτων για τα γνωστικά οφέλη της πολυφαινόλης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν, οι νέες μελέτες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος, σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην γνωστική ευημερία και το συνεχιζόμενο διάλογο γύρω από τα ποτά και την υγεία.