08-01-2016
Ισπανία: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τις περισσότερες δωρεές οργάνων σε μία ημέρα

photo

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ της για το μεγαλύτερο αριθμό δωρητών οργάνων σε μία μόνο ημέρα έσπασε η Ισπανία, «επισφραγίζοντας» τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στις μεταμοσχεύσεις.

Δεκαέξι δότες οργάνων -15 αποβιώσαντες και 1 εν ζωή- κατέγραψε η Ισπανία στις 14 Δεκεμβρίου του 2015. Τα όργανα αυτά επέτρεψαν την διεξαγωγή 38 μεταμοσχεύσεων -21 νεφρών, εννέα ήπατος, πέντε πνεύμονα (τρεις διπλές), δύο καρδιάς και μία διπλή παγκρέατος και νεφρών, οι οποίες διεξήχθησαν σε 29 νοσοκομεία, 11 αυτόνομων κοινοτήτων της χώρας.

Το νέο ρεκόρ παγιώνει τη θέση της Ισπανίας ως ο παγκόσμιος ηγέτης στις μεταμοσχεύσεις, καθώς η χώρα «έσπασε» το δικό της ρεκόρ των 14 δοτών σε μια ημέρα, το οποίο είχε καταγραφεί το Φεβρουάριο του 2014.

Στη μεγάλη γενναιοδωρία των Ισπανών και στην πολύ καλή απόδοση του Ισπανικού Δικτύου Μεταμοσχεύσεων αποδίδει την επιτυχία ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων της χώρας (ΟΝΤ).

Στην Ισπανία ο μέσος όρος δοτών οργάνων αγγίζει τους 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει του 20, ενώ στην Ελλάδα με δυσκολία φτάνει τους 4 δότες.