02-03-2016
Το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού σας, δεν είναι αυτό που νομίζετε

photo

Το πιο βρόμικο πράγμα στο σπίτι σας είναι outsider. Είναι ένα αντικείμενο  που λανθασμένα θεωρείται το πιο καθαρό. Είναι κάτι που πλένει και πλένεται διαρκώς.

Αν έπρεπε να κατατάξετε τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι σας, πιθανότατα θα ξεκινούσατε από την τουαλέτα, τα πόμολα  ή τις πετσέτες που δεν πλένετε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Κι όμως κάνετε λάθος.

«Το πιο βρόμικο αντικείμενο του σπιτιού σας, για βακτήρια μιλώντας, είναι το σφουγγάρι της κουζίνας σας», λέει ο Charles Gerba, Ph.D, καθηγητής Μικροβιολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Κολέγιο Δημόσιας υγείας «Mel & Enid Zuckerman» του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και αυτό γιατί παραμένει υγρό τον περισσότερο χρόνο και μαζεύει τροφές, στις οποίες αναπτύσσονται τα βακτήρια.

Και αν νομίζετε ότι με ένα γρήγορα ξέπλυμα κάτω από τη βρύση μπορείτε να ξεμπερδέψετε, είστε γελασμένοι. Κι αυτό έχει επιπτώσεις.  Γιατί όταν καθαρίζετε την  κουζίνα με ένα βρόμικο σφουγγάρι, μεταφέρετε  τα μικρόβια από τη μία επιφάνεια στην άλλη.

3 τρόποι για να το απολυμάνετε

Ένας τρόπος είναι να το  τοποθετήστε, ενώ είναι ακόμα υγρό, στο φούρνο μικροκυμάτων, για 1-2 λεπτά, σε υψηλή θερμοκρασία και μετά να το αφήσετε να κρυώσει. Εάν το νερό δεν βράσει, τότε το σφουγγάρι δεν θα καθαρίσει.

Μπορείτε, επίσης, να το πλύνετε στο νεροχύτη σας, βουτώντας το σε ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης για λίγα λεπτά.

Τέλος, μπορείτε να το απολυμάνετε στο πλυντήριο πιάτων, επιλέγοντας στέγνωμα με ζεστό αέρα.

Εφαρμόστε μία από αυτές τις μεθόδους καθημερινά, εάν καθαρίζετε συχνά επιφάνειες με το σφουγγάρι σας. Τις μέρες που ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος για να κάνετε κάτι τέτοιο, μόλις τελειώσετε με την χρήση του τοποθετήστε το σε ένα μέρος όπου μπορεί να στεγνώσει. Αν το αφήσετε μέσα στα νερά, τότε θα βρίσκεται στο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Όσον αφορά στο κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται, παρόλο που ακούγεται υπερβολικό, οι ειδικοί προτείνουν το χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας. Αν έχει αρχίσει να μυρίζει ή να αποσυντίθεται, τότε πάλι θα πρέπει να μεταφερθεί από το νεροχύτη σας, στο καλάθι των αχρήστων.