20-01-2016
Drunkorexia: Η νέα επικίνδυνη μόδα

photo

Γυναίκες (κυρίως) που δεν τρώνε σχεδόν τίποτα, προκειμένου να μπορούν να πιουν αλκοόλ, χωρίς να ανησυχούν για τις θερμίδες. Ναι, υπάρχουν και είναι πολλές.

Της Έφης Τσιβίκα

Χαμένες στον κυκεώνα των ανασφαλειών τους, οι γυναίκες αναζητούν διέξοδο μέσα από επικίνδυνες πρακτικές. Η νέα ανησυχητική τάση «ακούει» στο όνομα drunkorexia.

Παρά το γεγονός ότι ο όρος δεν είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) ιατρικά αναγνωρισμένος κι ενώ οι κίνδυνοι από αυτές τις συμπεριφορές είναι ήδη γνωστοί, η νεοεμφανιζόμενη αυτή «διαταραχή» έχει αρχίσει ήδη να μελετάται και τα ευρήματα εγείρουν πολλές ανησυχίες στους επιστήμονες: έρευνα του Πανεπιστημίου του Μισούρι έδειξε ότι το 30% των γυναικών μεταξύ 18 και 23 ετών κάνουν δίαιτα, πολλές φορές μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρή, ώστε να μπορούν να πίνουν.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να σχετίζεται με βουλιμία ή ανορεξία, στην οποία το αλκοόλ χρησιμοποιείται, προκειμένου να προκληθεί πιο εύκολα εμετός ή να βοηθήσει στη διαχείριση των διατροφικών ανησυχιών.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και της κατάχρησης αλκοόλ, με το ένα τρίτο των βουλιμικών να έχουν προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και το 36 % των γυναικών που λαμβάνουν θεραπεία για την κατάχρηση αλκοόλ, να ομολογούν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσληψης τροφής.

Τα συμπτώματα

  • Παράλειψη γευμάτων και συγκεκριμένα του βραδινού προκειμένου να καταναλωθεί αλκοόλ,
  • Κατανάλωση τροφών με πολύ χαμηλές θερμίδες στο δείπνο (όταν υπάρχει)
  • Εμετός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπνηλία
  • Σύγχυση

Οι κίνδυνοι

Ο περιορισμός των θερμίδων των τροφίμων για χάρη των θερμίδων του ποτού ενέχει πολλούς κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών διατροφικών διαταραχών ή προβλημάτων εθισμού, καταστάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα απειλητικές για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Επιπλέον, πίνοντας με άδειο στομάχι οι άνθρωποι μεθούν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αυτοέλεγχός τους και να οδηγούνται σε κακές αποφάσεις και συμπεριφορές (βία, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών).

Επειδή τα άτομα είναι εξαιρετικά πεινασμένα και δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους μπορεί, επίσης, να οδηγηθούν σε επεισοδιακή υπερφαγία.

Ο εμετός ακολουθεί συχνά μετά από τέτοιου είδους διατροφικές κραιπάλες.

Τέλος, η μείωση της διατροφικής θερμιδικής πρόσληψης θέτει τα άτομο σε κίνδυνο να μην λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός τους.

Γυναίκες, το τέλειο θύμα

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες, να πέσουν θύματα της drunkorexia.

Όμως η «κατάρα» δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ, επειδή μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά από ό, τι οι άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες ενδέχεται να αρρωστήσουν και να υποστούν βλάβες σε ζωτικά όργανα νωρίτερα από ό, τι οι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου (τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι διατροφικές διαταραχές να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα - καθώς μπορεί να είναι θανατηφόρες και να στερήσουν περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ψυχική ασθένεια.

Η θεραπεία

Από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν η drunkorexia είναι μια νέα μορφή διαταραχής δεν υπάρχει και συγκεκριμένη θεραπευτική πρόταση. Ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι δύο πτυχές της: ο αλκοολισμός και η διατροφική διαταραχή.

Η συνταγή της καταστροφής

Είναι προφανές ότι η drunkorexia, όπως και όλες οι λεγόμενες «διατροφικές διαταραχές» (διαταραχές πρόσληψης τροφής), δεν αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας για τους ανθρώπους που επιδιώκουν ένα σώμα για... εξώφυλλο. Κάθε άλλο: Είναι μία από τις συνταγές «της καταστροφής».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Διατροφικών Διαταραχών η drunkorexia αναφέρεται σε «εκείνες τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αντικατάσταση της τροφής με εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωση τροφής σε συνδυασμό με αλκοόλ με σκοπό την εκδήλωση εκκαθαριστικών συμπεριφορών, για ανακούφιση από έντονα συναισθήματα».

Και αυτό το τελευταίο είναι, ίσως, που πρέπει να διερευνηθεί.