20-01-2016
Κύστεις ωοθηκών: Μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο;

photo

Βγαίνοντας από το γυναικολογικό ιατρείο, ο εγκέφαλός σας κοντεύει να εκραγεί και η καχυποψία σας κάνει την καρδιά σας να «χορεύει» σε γρήγορους ρυθμούς. Ηρεμήστε!  Μια κύστη της ωοθήκης συνήθως δεν είναι κάτι κακό. Σας το είπε άλλωστε και ο γιατρός σας.

Κύστη ωοθηκών! Μια διάγνωση, η οποία συνήθως δεν σοκάρει, «γεννά» όμως ερωτήματα, με βασικότερο το αν είναι επικίνδυνη ή όχι. Ευτυχώς η απάντηση είναι καθησυχαστική: Ορισμένες κύστεις μπορεί, όντως να είναι επικίνδυνες, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Τι είναι

Οι κύστεις ωοθηκών είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό, οι οποίοι εντοπίζονται μέσα ή πάνω στις ωοθήκες, και εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες. Ο πιο κοινός τύπος, είναι οι «λειτουργικές» και συμβαίνουν στο πλαίσιο του φυσιολογικού κύκλου. Κάθε μήνα, ένα ωάριο, που περιβάλλεται από ένα σάκο που ονομάζεται θυλάκιο, μεγαλώνει μέσα στην ωοθήκη και απελευθερώνεται στο μέσο του κύκλου. Εάν ένα θυλάκιο δεν σπάσει για να απελευθερώσει το ωάριο, τότε μπορεί να σχηματιστεί μια κύστη.  Αυτές οι κύστεις, οι οποίες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, είναι συνήθως μικρές και αβλαβείς και εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε δύο ή τρεις περιόδους.

Ο δεύτερος τύπος κύστεων,  που δεν έχει σχέση με την ωορρηξία, είναι οι «νεοπλασματικές», οι περισσότερες εκ των οποίων είναι καλοήθεις. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι και κακοήθεις. Παρόλο που οι κύστες των ωοθηκών είναι κοινές σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, μια κύστη είναι πιο πιθανό να αποτελεί ένδειξη καρκίνου, αν έχετε ήδη περάσει την εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα

Πολλά  από τα συμπτώματα των κύστεων (φούσκωμα, οσφυαλγία, δυσκοιλιότητα, συχνοουρία ή ακράτεια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αιμορραγία, πόνος κ.ά.) είναι μη ειδικά (μπορεί να σχετίζονται και με άλλες αιτίες), ωστόσο καλό θα ήταν να ενημερώστε το γιατρό σας εάν νιώθετε πίεση, πόνο ή αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού.

Διάγνωση

Η πυελική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κύστεων, ενώ ο υπέρηχος και μια εξέταση αίματος (CA-125) μπορεί να δώσει καλύτερες ενδείξεις σχετικά με το αν μια κύστη είναι καρκινική.

Αντιμετώπιση

Στις μικρές λειτουργικές κύστεις δεν συνιστάται κάποια θεραπεία, όμως απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση. Αν εμφανίζετε συχνά λειτουργικές κύστεις, μπορεί να σας χορηγηθούν αντισυλληπτικά, προκειμένου να σταματήσει η ωορρηξία. Εάν, όμως, μια κύστη είναι μεγάλη, προκαλεί συμπτώματα, ή/και παρουσιάζει κάποια άλλα ειδικά χαρακτηριστικά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.