20-10-2017
5 λόγοι για να αγκαλιάζεστε «παντού και πάντα»

photo

Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τις αγκαλιές και θα σας προστατεύσουν από διάφορους μπελάδες. Η αγκαλιά είναι «φάρμακο». Το λέει και η επιστήμη.

Ενώ εσείς απολαμβάνετε την αγκαλιά του αγαπημένου σας, κάτι καλό συμβαίνει «παρασκηνιακά». Γιατί μια αγκαλιά είναι κάτι περισσότερο από μια ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη, όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι έρευνες των τελευταίων ετών, δίνοντάς μας περισσότερους λόγους για να «χωνόμαστε» καθημερινά στις αγκαλιές των αγαπημένων μας ανθρώπων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21/01) σας παρουσιάζουμε 5 από αυτούς:

1. Μειώνουν το στρες και τις καρδιοπάθειες

Σουηδική μελέτη του 2012 έδειξε ότι η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στο στρες, την κόπωση και μακροπρόθεσμα την καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, ενώ μόλις δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάς από ένα αγαπημένο πρόσωπο αρκεί για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες ευεξίας και να μειωθεί το στρες.

2. Προστατεύουν από τις ιώσεις
Μια αγκαλιά μπορεί να προστατεύσει από τις ιώσεις ή να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science. Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, το συχνό αγκάλιασμα σε συνδυασμό με μια πλούσια κοινωνική ζωή μειώνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις.

3. Αποτρέπουν την απιστία

Οι αγκαλιές είναι ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε το έτερον ήμισυ από το ατόπημα της απιστίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Journal of Neuroscience. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη ή αλλιώς ορμόνη της αγάπης, η οποία εκκρίνεται με τη σωματική επαφή (αγκαλιές) και τα φιλιά κάνει τους ανθρώπους να αντιστέκονται στους πειρασμούς.

4. Ανακουφίζουν από τους φόβους

Έρευνα σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, έδειξε ότι οι αγκαλιές και το άγγιγμα  μειώνουν σημαντικά την ανησυχία για το θάνατο. Όταν αγκαλιάζει κανείς -έστω κι αν πρόκειται για ένα αντικείμενο (π.χ. αρκουδάκι)- ανακουφίζεται από τους φόβους του.

5. Θωρακίζουν το ανοσοποιητικό των παιδιών

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Ντιουκ και Αδελαΐδας, διαπίστωσαν ότι η αγκαλιά της μαμάς θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι συχνές αγκαλιές της μαμάς καθώς και η προσοχή και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στην ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του.