23-01-2016
Το στοματικό σεξ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

photo

Το στοματικό σεξ αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, υποστηρίζει νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

Παρόλο που παραδοσιακά έχει έχει θεωρηθεί ότι σχετίζεται με το κάπνισμα και το αλκοόλ,  τα τελευταία χρόνια, καθώς οι περιπτώσεις αυξάνονται, ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου* έχει συνδεθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Μάλιστα, πιστεύεται ότι στοματικό το σεξ μπορεί να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ο HPV -ο οποίος συνηθέστερα συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- προσβάλει το στόμα.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι η παρουσία HPV-16 στο στόμα οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Συγκεκριμένα,  όσοι από τους 96.650 συμμετέχοντες ήταν μολυσμένοι με το εν λόγω ογκογόνο στέλεχος, είχαν 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μέσα στην επόμενη τετραετία ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στοματοφάρυγγα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein, αν και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στοματοφάρυγγα δεν είναι συχνό, τα κρούσματά του αυξάνονται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες και αιτία γι' αυτό θεωρείται το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι άλλα τέσσερα στελέχη του ιού HPV (τα γ11, γ12, β1-HPV5 και β2-HPV38) αύξαναν τον κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου της κεφαλής & του τραχήλου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η μελέτη, η οποία διήρκησε τέσσερα χρόνια, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

*Η νόσος περιλαμβάνει τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα (ρινοφάρυγγα, στοματοφάρυγγα και υποφάρυγγα), του λάρυγγα, των παραρρίνιων κόλπων (ιγμορείων), των σιελογόνων αδένων, της μύτης, της γλώσσας κ.λπ.