24-01-2016
Πώς θα αντιμετωπίσετε τις χιονίστρες

photo

Είναι μια μη φυσιολογική  αντίδραση του σώματος στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε τις χιονίστρες και πώς να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι.

Οι χιονίστρες είναι μια επώδυνη φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, η οποία προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση στο κρύο. Εντοπίζονται συνήθως στα πόδια, τα χέρια, τη μύτη και τους λοβούς των αφτιών και εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που έχουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος

Επίσης γνωστές ως «χείμελτο», μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής συμπτώματα:

  • Μικρά, κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα, που προκαλούν φαγούρα
  • Φουσκάλες ή δερματικά έλκη
  • Οίδημα στο δέρμα
  • Αίσθημα καύσου
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε σκούρο μπλε, σε συνδυασμό με πόνο

Τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες, ειδικά αν ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν εποχικές υποτροπές για χρόνια. Οι χιονίστρες συνήθως δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη, αλλά η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

  • Ζεστάνετε την προσβεβλημένη περιοχή απαλά, χωρίς μασάζ, τριβή ή εφαρμογή άμεσης θερμότητας
  • Αποφύγετε την έκθεση στο ψύχος όποτε αυτό είναι δυνατό
  • Διατηρήστε το προσβεβλημένο δέρμα σας ξηρό και θερμό, αλλά μακριά από πηγές θερμότητας
  • Εφαρμόστε μία λοσιόν (π.χ. καλαμίνα) για την ανακούφιση από τη φαγούρα ή μια κρέμα με στεροειδή
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν έλκη, αφού  απολυμάνετε το προσβεβλημένο δέρμα με αντισηπτικό τυλίξτε το με αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε τις μολύνσεις.

photo

Η καλέντουλα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αυτό το βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή και να επιταχύνουν την επούλωση.

Βάλτε μια χούφτα άνθη καλέντουλας σε 2 φλιτζάνια νερό και στη συνέχεια αφήστε το διάλυμα σιγοβράσει για 15 έως 20 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε λίγο θαλασσινό αλάτι. Μουλιάστε  την πληγείσα περιοχή σε αυτό το διάλυμα για περίπου 15 λεπτά, μία ή δύο φορές την ημέρα.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αλοιφή καλέντουλας από την αγορά και να εφαρμοστεί στις πληγείσες περιοχές σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Απευθυνθείτε σε ειδικό αν ο πόνος είναι έντονος, υποψιάζεστε μόλυνση, τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από μία έως δύο εβδομάδες και αν πάσχετε από διαβήτη ή κυκλοφορικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην πρόληψη, η  καλύτερη μέθοδος είναι ο περιορισμός της έκθεσης στο κρύο, το ζεστό ντύσιμο και η κάλυψη του εκτεθειμένου δέρματος.