26-01-2016
Ανοδική η τάση των καρκίνων του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες

photo

Τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών αυξάνονται και στα δύο φύλα, δείχνει μια νέα, μεγάλη επιστημονική ανάλυση. Οι επιστήμονες εικάζουν τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και αναζητούν την ακριβή αιτία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Μια νέα ανάλυση, ωστόσο, αποκαλύπτει μία ανατρεπτική τάση. Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, ένας στους επτά ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι κάτω των 50 ετών.

Οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο όταν διαγνωστούν, αλλά ζουν λίγο περισσότερο χωρίς υποτροπή, επειδή αντιμετωπίζονται επιθετικά, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στην ανάλυσή τους, κατά τη διάγνωση των νεότερων ασθενών, συχνά η νόσος είχε ήδη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα, της μελέτης δρ Samantha Hendren, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν,  ένας από του λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι οι νεαροί ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονταν μόνον αφότου ο καρκίνος έχει αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα, όπως αναιμία, αιμορραγία του εντέρου ή απόφραξη στο κόλον.

Την ίδια ώρα, ο δρ Andrew Chan, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, δηλώνει ότι οι λόγοι οι οποίοι ευθύνονται για την αύξηση αυτή δεν είναι γνωστοί, εικάζοντας ότι  μπορεί να υπάρχει μια επίδραση του περιβάλλοντος που θα μπορούσε να συμβάλλει.

«Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι όλα παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως και η κακή διατροφή», δήλωσε ο Chan. «Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ασθενείς που έχουν πολλά από αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να υπολογίζουμε περισσότερο τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε μικρότερη ηλικία».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ισχύουσα οδηγία για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου και άλλα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο (ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει πριν από την ηλικία των 50 ετών), δεν ακολουθείται συστηματικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

«Αυτή η μελέτη είναι πραγματικά ένα ?εγερτήριο σάλπισμα? για την ιατρική κοινότητα, ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός των καρκίνων του παχέος εντέρου εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 50 ετών», δήλωσε η δρ Hendren.  Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν οι επιστήμονες, σχετικά με το αν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτήν την τάση.

Η μελέτη

Οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για σχεδόν 260.000 ασθενείς, που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, μεταξύ των ετών 1998 και 2011, από τους οποίους σχεδόν το 15 % ήταν ηλικίας κάτω των 50 ετών. Αυτοί οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο και να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση συγκριτικά με τους ηλικιωμένους ασθενείς (72 % έναντι 63 %), ενώ και η ακτινοθεραπεία εφαρμόστηκε συχνότερα σε νεότερους από ό, τι σε ηλικιωμένους (53 % έναντι 48 %). Οι νεότεροι ασθενείς έζησαν λίγο περισσότερο χωρίς υποτροπή του καρκίνου, παρόλο που έτειναν να έχουν πιο προχωρημένη  νόσο.

Τέλος, από τους ασθενείς κάτω των 50 ετών, περίπου το 68 % επέζησαν για πέντε χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς άνω των 50 ετών ήταν περίπου το 67 %.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cancer.