27-01-2016
«Τρώγοντας» έρχεται η όρεξη για σεξ

photo

Το σεξ φέρνει σεξ και οι μεγάλες παύσεις μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη αποχή από το «παιχνίδι». Κι όμως, δεν πρόκειται για ένα άλυτο μυστήριο, αλλά για μια διαδικασία που έχει επιστημονική βάση.

Τα μεγάλα διαλείμματα από τη σεξουαλική ζωή, μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη αποχή και μάλιστα χωρίς να προκαλείται κανενός είδους στέρηση. Αντίθετα, η συχνή «εμπλοκή» διατηρεί το σεξουαλικό σύστημα σε κατάσταση «alert», έτοιμο για σεξουαλικές αποδράσεις ανά πάσα στιγμή. Όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με την Terri Orbuch, Ph.D., ειδικό στις σχέσεις και συγγραφέα του βιβλίου «5 Simple Steps to Take Your Marriage from Good to Great», βιολογικά μιλώντας, το τακτικό σεξ αυξάνει την ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οδηγώντας σε αυξημένη λίπανση (που σημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα).

Επιπλέον, οι ορμόνες της ευφορίας, όπως η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες, που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, διεγείρουν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια λαχτάρα για περισσότερο σεξ. Αντίθετα, τα μεγάλα «διαλλείματα» στην σεξουαλική ζωή, προκαλούν παύση και στην επιθυμία και τη διέγερση, αφού ο εγκέφαλος «ξεχνάει».

Επίσης, αν το μυαλό σας έχει κάνει delete στο σεξ, ενδεχομένως να σημαίνει ότι εστιάζετε σε στρεσογόνους παράγοντες και πιέσεις, όπως τα dead lines, τα χρέη, η δουλειά, ή τα παιδιά, που θεωρούνται βασικοί «δολοφόνοι» της σεξουαλικής ζωής.

Μπορεί να το έχετε ήδη ακούσει, αλλά μια υπενθύμιση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: «Απλά κάντε το», συμβουλεύει η Orbuch! Αφήστε το έτερον ήμισυ να σας πλησιάσει και μπείτε στο «παιχνίδι» ακόμη και με... κρύα καρδιά. Μια άλλη εύκολη λύση είναι να κάνετε μικρές αλλαγές στην σχέση σας, οι οποίες μπορεί να «αναζωπυρώσουν» την σεξουαλικότητα και το πάθος σας. Το «καινούριο», όπως το ξεκίνημα κοινής προπόνησης ή η δοκιμή ενός νέου εστιατορίου, έχει πάντα ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να σας βγάλει από την... ξηρασία και να φέρει μια δροσερή... βροχή στη ζωή σας!