04-03-2016
Πώς το φαγητό του σαββατοκύριακου μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας

photo

Οι διατροφικές κραιπάλες του σαββατοκύριακου είναι εξίσου βλαβερές για την υγεία του εντέρου με την καθημερινή κατανάλωση Junk food, προκαλώντας επιρρέπεια σε διάφορες ασθένειες και επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Κάθε μέρα δίαιτα και το σαββατοκύριακο off. Μπορεί να είναι «λυτρωτικό» για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, όμως τα αποτελέσματα μάλλον δεν θα είναι τα επιθυμητά. Το αντίθετο μάλιστα...

Είναι πια ευρέως γνωστό, ότι εκτός του ότι έχει επιπτώσεις στην σιλουέτα, η κακή υγεία του εντέρου είναι πιθανόν να βλάψει και τη γενικότερη υγεία.  Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει το «μικροβίωμά» του, δηλαδή το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που βρίσκεται στο έντερο και συμβάλλει στις λειτουργίες του οργανισμού. Παρόλο που ο καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα, ικανοποιεί πάντα τις ίδιες φυσιολογικές λειτουργίες, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή της ισορροπίας του μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Τα «μονοπάτια» μέσα από τα οποία μπορεί να πληγεί η υγεία του εντέρου είναι πολλά, ένα εξ αυτών και η διατροφή.

Σε αυτό το πεδίο κινήθηκε και μια ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία, η οποία  μελέτησε τις επιπτώσεις της δίαιτας γιο-γιο στο έντερο πειραματόζωων και κατέληξε σε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρεις ομάδες αρουραίων: Η πρώτη ομάδα  ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή. Η δεύτερη έτρωγε μόνο πρόχειρο φαγητό (για ανθρώπους), όπως τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα και στην τρίτη ομάδα δόθηκε μια υγιεινή διατροφή για τέσσερις ημέρες της εβδομάδας και πρόχειρο φαγητό για τις υπόλοιπες τρεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν junk food τρεις ημέρες την εβδομάδα, όχι μόνο  παρουσίασαν αύξηση του βάρους και του λίπους τους, αλλά εμφάνισαν και αρνητικές μεταβολές στο περιβάλλον του εντέρου τους .

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου, Margaret Morris, η αφθονία του πληθυσμού στο έντερο μειώθηκε, αφήνοντας μια λιγότερο ετερόκλητη ομάδα βακτηρίων, ενώ παρουσιάστηκε και απώλεια ορισμένων που θα μπορούσαν να είναι επωφελή για το έντερο, όπως για παράδειγμα το Lactobacillus.

Η κακή υγεία του εντέρου και τα προβλήματα

Η χλωρίδα του εντέρου ενός ανθρώπου καθορίζεται νωρίς στη ζωή - συνήθως από τη μητέρα κατά τη γέννηση και οι διαφορετικές μέθοδοι τοκετού και θηλασμού μπορεί να αλλάξουν τη σύνθεσή του.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Morris, ο λόγος για τον οποίο η υγεία του εντέρου είναι τόσο σημαντική είναι επειδή οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτό (περίπου 100 τρισεκατομμύρια), είναι περισσότεροι ακόμα και από τα κύτταρα του σώματός μας. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μία πολύ ζωντανή και σημαντική δύναμη του οργανισμού.

Διάφορες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνούν το κατά πόσον η υγεία του εντέρου έχει πιθανές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάθλιψη και μερικά είδη άγχους στους ανθρώπους μπορεί να σχετίζονται με το μικροβίωμα του εντέρου.

Ο καθηγητής Matt Cooper, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, διερευνά το πώς οι ζωντανοί οργανισμοί του εντέρου επηρεάζουν τη φλεγμονή στην ανάπτυξη των ασθενειών.

Μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες, η κακή υγεία του εντέρου, έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, τα δερματολογικά προβλήματα (ψωρίαση, δερματίτιδα, έκζεμα, ακμή), η παχυσαρκία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο καρκίνος, η δυσκοιλιότητα ή διάρροια, το άσθμα και οι χρόνιες ιγμορίτιδες.

Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης έλεγε ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, αυτό έχει επιστημονική βάση.