02-06-2017
Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους

photo

Ένα μήλο την ημέρα δεν κάνει μόνο το γιατρό πέρα, αλλά και τα περιττά κιλά, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Και δεν είναι μόνο το μήλο. Τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν φλαβονοειδή φαίνεται να εμποδίζουν την πρόσληψη βάρους, σε βάθος χρόνου.

Είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και χαίρουν άκρας... εκτίμησης στο χώρο της υγείας, καθώς  πιστεύεται ότι η δράση τους αυτή προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει άλλο ένα  «πλεονέκτημά» τους: Μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια και τη διατήρηση ενός  υγιούς σωματικού βάρους.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και την Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, η υποκατηγορία φλαβονοειδών με την αποτελεσματικότερη δράση είναι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται στις τροφές με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως το βατόμουρο, το κεράσι, το σταφύλι, η πιπεριά και η φράουλα, καθώς και τα πολυμερή φλαβονοειδών που βρίσκονται στο τσάι και το μήλο αλλά και οι φλαβονόλες που εμπεριέχονται στο τσάι και στα κρεμμύδια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Aedin Cassidy, από την Ιατρική Σχολή του Νόργουιτς, η απώλεια έστω και μίας μικρής ποσότητας βάρους (ή η πρόληψη της πρόσληψής της) μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών.

«Η κατανάλωση μίας μόνο μερίδας από αυτά τα φρούτα την ημέρα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε η ίδια.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σε 124.086 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ και διήρκησε 24 χρόνια, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.