06-02-2016
Μπορεί ο απλός έρπητας να προκαλέσει έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας;

photo

Ορισμένες χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις -συμπεριλαμβανομένου του ιού του απλού έρπητα -μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας, σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 417 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 50 ετών είναι φορείς του τύπου του ιού του απλού έρπητα, που συνήθως συνδέεται με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Το στοιχείο αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης από την Αμερική, η οποία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εκτεθεί στον ιό (και σε ορισμένους άλλους), μπορεί να υποστούν μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν, επίσης, βρει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ορισμένους ιούς, όπως κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και ιό του απλού έρπητα 2 (HSV) και στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii και της μειωμένη γνωστικής λειτουργίας.

«Είναι πιθανό οι ιοί αυτοί να προκαλούν κάποια νευροτοξικά αποτελέσματα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Vishwajit Nimgaonka, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβανία.

Για να διερευνήσουν τη σχέση αυτή περαιτέρω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της μελέτης MYHAT, η οποία περιελάμβανε πάνω από 1.000 ενήλικες, ηλικίας άνω των 65 ετών, που αξιολογούνταν ετησίως, για 5 χρόνια, προκειμένου να εντοπιστεί οποιαδήποτε μεταβολή στη γνωστική λειτουργία τους.

Ύστερα από έλεγχο σε δείγματα αίματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε CMV, HSV-2 ή τοξόπλασμα συνδέεται με πτυχές της γνωστικής έκπτωσης που συνήθως θεωρείται ότι σχετίζεται με την εξασθένιση λόγω ηλικίας.

«Αυτό είναι σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας, καθώς οι συγκεκριμένες λοιμώξεις είναι πολύ συχνές και υπάρχουν διαθέσιμες πολλές επιλογές για την πρόληψη και τη θεραπεία τους. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι μολυσματικοί παράγοντες στον εγκέφαλο, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές πρόληψης για την γνωστική εξασθένηση», δήλωσε μια εκ των συγγραφέων, η δρ Mary Gangulli.

Αν και τα ευρήματα αυτά μας προκαλούν κάποια ανησυχία, υπάρχει και μία καλή είδηση: ο τύπος του ιού του έρπητα που σχετίζεται με τον επιχείλιο έρπητα (HSV-1), τον οποίο εκτιμάται ότι φέρουν 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο, δεν συνδέεται με μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση που οφείλεται στην ηλικία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Alzheimer's Disease and Associated Disorders.