13-12-2017
Κοινό κρυολόγημα: 6 tips αντιμετώπισης από τη Mayo Clinic

photo

Ίσως να μην μπορείτε να θεραπεύσετε το κρυολόγημά σας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic δίνουν οδηγίες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να ανακουφιστείτε με την εφαρμογή ορισμένων απλών και φυσικών μέτρων.

1. Πίνετε πολλά υγρά: Το νερό, οι χυμοί, ο καθαρός χυμός λεμονιού ή το ζεστό νερό με λεμόνι είναι όλα καλές επιλογές, καθώς βοηθούν στην αντικατάσταση των υγρών που χάνονται κατά την παραγωγή βλέννης ή τον πυρετό. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και το κάπνισμα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

2. Δοκιμάστε κοτόσουπα: Γενιές και γενιές γονέων έχουν ταΐσει με κοτόσουπα τα άρρωστα παιδιά τους. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η κοτόσουπα φαίνεται να βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης με δύο τρόπους. Πρώτον, δρα ως αντιφλεγμονώδες αναστέλλοντας τα ουδετερόφιλα - κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή. Δεύτερον, επιταχύνει προσωρινά την ροή της βλέννης από τη μύτη, βοηθώντας στην αποσυμφόρηση και τον περιορισμό του χρόνου, κατά τον οποίο οι ιοί είναι σε επαφή με την ρινική επένδυση.

3. Ξεκουραστείτε: Εάν είναι δυνατόν, μείνετε στο σπίτι και μην πάτε στη εργασία  σας ή στο σχολείο, αν έχετε πυρετό, έντονο βήχα ή υπνηλία μετά τη λήψη των φαρμάκων. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστείτε καθώς και να μειώσετε τις πιθανότητες να μολύνετε τους άλλους. Φορέστε μια μάσκα όταν έχετε κρυολόγημα, αν ζείτε ή εργάζεστε με κάποιον που πάσχει από χρόνια ασθένεια ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου σας: Κρατήστε ζεστό το δωμάτιό σας, αλλά όχι υπέρθερμο. Αν ο αέρας είναι ξηρός, ένας υγραντήρας δροσερού ατμού ή ψεκαστήρας μπορεί να υγράνει τον αέρα και να ανακουφίσει από τη συμφόρηση και το βήχα. Διατηρήστε τον υγραντήρα καθαρό, προκειμένου να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

5. Καταπραΰνετε το λαιμό σας: Οι γαργάρες με αλατόνερο ( 1/4 - 1/2 κουτ.  του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, 230 γρμ.)  μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά έναν ερεθισμένο, κνησμώδη λαιμό.

6. Χρησιμοποιήστε ρινικές σταγόνες αλατούχου διαλύματος: Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης, δοκιμάστε ρινικές σταγόνες αλατούχου διαλύματος. Μπορείτε να το αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή και είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και μη ερεθιστικό, ακόμη και για τα παιδιά.

Στα βρέφη, οι ειδικοί συστήνουν την ρίψη πολλών σταγόνων αλατούχου διαλύματος και, στη συνέχεια, απαλή αναρρόφηση στο ίδιο ρουθούνι με έναν αποφρακτήρα (εισχωρήστε σε μία απόσταση περίπου 6 έως 12 χιλιοστών). Ακολουθήστε τη διαδικασία πριν το τάισμα και τον ύπνο, έτσι ώστε να διευκολύνετε το μωρό σας. Τα ρινικά σπρέι αλατούχου διαλύματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεγαλύτερα παιδιά.