26-03-2018
Δυσκολεύεστε να διαφωνήσετε; Δείτε το λόγο!

photo

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ψυχική δυσφορία όταν έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική μιας διαφωνίας, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Γνωστικών και Κλινικών Νευροεπιστημών, του Μόνας. Κι αυτό δεν είναι ούτε δειλία, ούτε φόβος.

Παρόλο που διαφωνείτε κάθετα, αναγκάζεστε να συμφωνήσετε, προκειμένου να αποφύγετε την ένταση; Νέα μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου, δείχνει ότι ορισμένα άτομα «αναγκάζονται» να συμφωνούν με τους άλλους για να αποφύγουν τα αισθήματα δυσφορίας που θα τους επιφέρει μία διαφωνία. Και αυτό οφείλεται στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία, η ερευνητική ομάδα από τη Μελβούρνη, με επικεφαλής τον δρ Pascal Molenberghs,  διερεύνησε τις περιοχές του εγκεφάλου,  οι οποίες εμπλέκονται σε μία διαφωνία και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που σπάνια διαφωνούσαν με τους άλλους παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα στον έσω προμετωπιαίο φλοιό και την πρόσθια νησίδα του εγκεφάλου, όταν διαφωνούσαν. Αυτές οι περιοχές έχουν ήδη εμπλακεί στη γνωστική ασυμφωνία, μια κατάσταση αυξημένου ψυχολογικού στρες.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η δυσκολία  αυτή ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή των ατόμων, καθώς συχνά μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τους άλλους, πιθανότατα εναντίον των δικών τους συμφερόντων.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν  ότι η δυσκολία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, άγχος ή προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επομένως, η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου στην περίπτωση της διαφωνίας είναι πολύ σημαντική για την εξεύρεση τρόπων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.

Τα ευρήματα, της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience.