09-02-2016
Πώς τα ψηλοτάκουνα (και άλλα «άσχετα») βλάπτουν την ερωτική σας ζωή

photo

Όταν η σχέση περάσει το στάδιο του πάθους, η διατήρηση της λίμπιντο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και δυστυχώς υπάρχουν παράγοντες υπεράνω πάσης υποψίας, που μπορεί να σας τα... χαλάσουν.

Από τα φαγητά που καταναλώνετε καθημερινά, μέχρι και τα gadgets που χρησιμοποιείτε και από τη δουλειά που κάνετε μέχρι τα χόμπι σας, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική απόδοσή σας και να «ξεμείνετε» από λίμπιντο χωρίς να καταλαβαίνετε το λόγο.

Τα προβλήματα στην όσφρηση

Η όσφρηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση των φερομόνων (χημικές ουσίες που εκλύονται από το σώμα του/της συντρόφου μέσω του ιδρώτα), οι οποίες επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Μια μελέτη του 2012 στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι οι άνδρες χωρίς αίσθηση της όσφρησης είχαν σημαντικά λιγότερες ερωτικούς συντρόφους από εκείνους με φυσιολογική ρινική λειτουργία, ενώ οι γυναίκες με το ίδιο πρόβλημα αισθάνονταν λιγότερο ασφαλείς στις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγος δρ Ilona Croy, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, η εξασθενημένη όσφρηση αποτελεί μειονέκτημα στο «παιχνίδι» του ζευγαρώματος.

«Πολλά κοινωνικά σήματα μεταφέρονται μέσω του οσφρητικού καναλιού (την επένδυση της μύτης και τα συνδεδεμένα νεύρα) και μία μειωμένη αίσθηση της όσφρησης καθιστά πιο πιθανό να τα χάσετε», εξηγεί η ίδια.

Σύμφωνα με τον δρ David Edwards, γενικό γιατρό και ειδικό στη σεξουαλική υγεία, ωστόσο, ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα θα μπορούσε να επηρεάσει την σεξουαλική ορμή, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών, καθώς οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να μειώσουν προσωρινά τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Η δίαιτα

Η δραστική απώλεια βάρους θέτει το σώμα σε κατάσταση στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση μιας ορμόνης, της προλακτίνης, γνωστό ισχυρό καταστολέα της σεξουαλικής ορμής.

Σύμφωνα με τη δρ Sarah Brewer, γενικό γιατρό και συγγραφέα του βιβλίου «Overcome Low Sex Drive», το στρες αυτό μπορεί, επίσης, να σημαίνει μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, καταστάσεις που οδηγούν σε διαταραχές του μηνιαίου κύκλου. Χάνοντας πάνω από το 10 % του σωματικού βάρους σας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνετε το σώμα σας να «πιστεύει» ότι λιμοκτονεί, μειώνοντας έτσι το σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια

Μπορεί να είναι σέξι, αλλά τα ψηλοτάκουνα παπούτσια θα μπορούσαν να κάνουν λιγότερο απολαυστικό το σεξ για μερικές γυναίκες.

Σύμφωνα με τον δρ Eden Fromberg, γυναικολόγο από τη Νέα Υόρκη, επειδή τα τακούνια δίνουν στο σώμα μία ώθηση προς τα εμπρός, αυτό αναγκάζει τους μυς να συρρικνώνονται, καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια όρθια στάση.

Αν οι μύες του πυελικού εδάφους είναι χρονίως συρρικνωμένοι, μπορεί να γίνουν «σφιχτοί» και, ως εκ τούτου να περιοριστεί το πέρασμα των νευρικών ερεθισμάτων που διέρχεται μέσα από αυτούς για να καταλήξουν στα αναπαραγωγικά όργανα και να διεγείρουν τους ιστούς.

Η χρήση ψηλοτάκουνων όλη την ημέρα μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον οργασμό της γυναίκας. υπάρχουν αναφορές βελτίωσης σε γυναίκες ασθενείς που αποχωρίστηκαν τα τακούνια τους ή περιόρισαν τη χρήση τους.

Η δουλειά γραφείου

Μια καθιστική εργασία είναι εξίσου κακή για τον οργασμό μιας γυναίκας, προειδοποιεί ο δρ Fromberg.

Αν κάθεστε με κυρτούς τους ώμους και τη λεκάνη σας στην καρέκλα για ώρες, οι μύες του πυελικού εδάφους και ο ψοΐτης μυς (που εκτείνεται διαγώνια από το κάτω μέρος της πλάτης μέχρι την βουβωνική χώρα) παραμένουν χρονίως σε «ενδιάμεση» κατάσταση (όχι τεντωμένοι ή συρρικνωμένοι).

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που περνούν κατά μήκος σημαντικών νεύρων που οδηγούν στα αναπαραγωγικά όργανα. «Οι καρέκλες Bucket και οι ανακλινώμενες πολυθρόνες είναι τα χειρότερα είδη για την επιδείνωση των προβλημάτων στάσης που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση», επισημαίνει ο δρ Fromberg.

Το σώμα έχει σχεδιαστεί για να κινείται συνεχώς, έτσι όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει η παροχή αίματος και νευρικών σημάτων.

Τα τηλεοπτικά προγράμματα

Οι άνθρωποι που έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους κάνουν τις μισές φορές σεξ από εκείνους που δεν έχουν, σύμφωνα με μια μελέτη, του 2006, σε ζευγάρια Ιταλών.

Η επίδραση είναι πιο έντονη για τα ζευγάρια άνω των 50 ετών, με το μέσο όρο των επτά συνουσιών το μήνα να μειώνεται σε μόλις 1,5.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι ορισμένα προγράμματα, όπως οι βίαιες ταινίες και τα ριάλιτι shows, εμποδίζουν το πάθος.

Σύμφωνα με τον δρ Edwards, οι καλές σεξουαλικές σχέσεις εξαρτώνται από την επικοινωνία των ζευγαριών και όχι από το να κάθονται δίπλα-δίπλα μπροστά στην τηλεόραση.

«Αν αυτό που παρακολουθείτε σας κάνει να λυπημένους ή γκρινιάρηδες, είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τη λίμπιντο σας », τονίζει ο ίδιος.

Τα gadgets

Η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή και με άλλους τρόπους. Το να ξοδεύετε περισσότερο από επτά ώρες την ημέρα σε ένα ηλεκτρονικό gadget (όπως ένα τηλέφωνο ή tablet) μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρία Χειροπρακτών και μια πρόσφατη έρευνα σε 2.000 ανθρώπους, από το backpainhelp.com, διαπίστωσε ότι το 25 % είχε αποφεύγεται το σεξ, λόγω του πόνου στην πλάτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι, οι άνδρες που χρησιμοποιούν το κινητό τους για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας από τους άνδρες που το χρησιμοποιούν κατά διαστήματα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στη  θερμότητα.

Το λίπος γύρω από τη μέση

H υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή «μεταφράζεται» ως λίπος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, μειώνοντας την επίδραση της τεστοστερόνης και στα δύο φύλα.

«Όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχετε, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να δεσμεύεται η τεστοστερόνη στο λίπος, που σημαίνει λιγότερη ελεύθερη τεστοστερόνη», λέει ο δρ Edwards.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό όχι μόνο μειώνει τη λίμπιντο, αλλά  και καθιστά πιο πιθανό να συγκεντρωθεί το λίπος στην κοιλιά σας, το οποίο δεσμεύει οποιοδήποτε υπόλοιπο της ορμόνης, οπότε μειώνεται η διαθέσιμη προσφορά σας.

« Το λίπος γύρω από τη μέση είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει την ορμόνη του σεξ (σφαιρίνη), η οποία παράγεται από το ήπαρ», εξηγεί ο δρ Mark Vanderpump, ένας σύμβουλος ενδοκρινολόγος στο Royal Free Hospital του Λονδίνου.

Αυτή η πρωτεΐνη προσκολλάται στην τεστοστερόνη και τη βοηθά να μεταφερθεί σε ολόκληρο το σώμα. Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα σφαιρίνης έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Το ποδήλατο

Οι άνδρες που ασκούνται τακτικά έχουν 70 % μειωμένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ασκούνται καθόλου, αλλά οι συστηματικοί ποδηλάτες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από την πάθηση.

Φαίνεται ότι η σέλα ασκεί πίεση στα νεύρα και τις αρτηρίες γύρω από την βουβωνική χώρα, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο πέος.

«Αν υπάρχουν μώλωπες στο γεννητικό νεύρο (ένα μεγάλο νεύρο στην βουβωνική χώρα που εκτείνεται από τα γεννητικά όργανα στη βάση της σπονδυλικής στήλης), η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια», επισημαίνει ο δρ Edwards.

«Αλλά το σύνηθες είναι να εμφανίζεται τη Δευτέρα ή την Τρίτη,  μετά από ένα Σαββατοκύριακο στη σέλα», προσθέτει.

Ο ίδιος συνιστά σέλες με ένα βαθύ αυλάκι κάτω από τη μέση - για να ανακουφίζει την πίεση στο νεύρο - ή την τοποθέτηση ενός μαξιλαριού από τζελ. Αν το ποδήλατο σάς αφήνει με ένα μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη βουβωνική χώρα, ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε τη σέλα σας.

Τα κρύα πόδια

Σύμφωνα με μια ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, τα γυναικεία πόδια πρέπει να είναι ζεστά προκειμένου να επιτευχθεί οργασμός. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 80 % των γυναικών ήταν σε θέση να επιτύχουν οργασμό όταν φορούσαν κάλτσες. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 50 % για όσες είχαν γυμνά πόδια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Gert Holstege, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, τα ζεστά πέλματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και εξασφαλίζουν στο μυαλό και το σώμα τη χαλάρωση που απαιτείται για την απελευθέρωση του οργασμού της γυναίκας.

 

Πηγή