13-12-2017
Βαφές μαλλιών: Διαβάστε την ετικέτα

photo

Ορισμένες από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών ενδέχεται να είναι επικίνδυνες τόσο για την υγεία όσο και για τα μαλλιά.  Το να γνωρίζετε ποιες είναι αυτές θα σας βοηθήσει να κάνετε μια συνειδητή επιλογή.

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσετε στο τέλος, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι είδους χημικά περιέχει η βαφή μαλλιών που χρησιμοποιείτε και ποιες μπορεί να είναι πιθανές παρενέργειες τους. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε σε θέση να κάνετε μια συνειδητή επιλογή, προσπαθώντας να αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν επιβλαβείς ή επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ορισμένα από τα χημικά που είναι καλύτερα να αποφύγετε είναι η αμμωνία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), οι παραφαινυλενοδιαμίνες (PPDs), o μόλυβδος, η τολουΐνη, η ρεσορκινόλη και η λιθανθρακόπισσα.

Το 1993, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) εξέδωσε μια προειδοποίηση που ανέφερε ότι η λιθανθρακόπισσα είναι ένας πιθανός κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου. Οι PPDs, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλές βαφές, θεωρούνται από πολλούς, επίσης, καρκινογόνες. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής, του 2011, αναφέρει ότι μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μπορεί να είναι καρκινογόνες κατά την μακροχρόνια εφαρμογή με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Επίσης, έρευνα σε 1.500 άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν μόνιμες βαφές μαλλιών, μια φορά το μήνα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια.

Παρόλο που οι μελέτες που συνδέουν τις βαφές μαλλιών με τον καρκίνο είναι λιγοστές και αντιφατικές, καλό είναι να είστε προσεκτικές. Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, προκειμένου να ξέρετε τι βάζετε στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής σας. Άλλωστε, ο κίνδυνος να αναπτύξετε αλλεργικές αντιδράσεις είναι πάντα υπαρκτός.

Όμως, τα χημικά μπορεί να βλάψουν και τα μαλλιά σας.  Η αμμωνία, για παράδειγμα, είναι μία αλκαλική ουσία, η οποία εμπεριέχεται στις περισσότερες συμβατικές βαφές μαλλιών και χρησιμοποιείται προκειμένου να ανοίξει το εξωτερικό στρώμα της τρίχας, έτσι ώστε να εναποτεθεί χρώμα στον πυρήνα της. Ωστόσο, είναι διαβρωτική, κατά συνέπεια, μπορεί να φθείρει την τρίχα σε βάθος, καταστρέφοντας την φυσική πρωτεΐνη της, η οποία ονομάζεται τυροσίνη.

Παρόλο που οι φυτικές βαφές θεωρείται ότι δεν παρέχουν την κάλυψη και τη διάρκεια των συμβατικών προϊόντων, οι νέες εκδοχές τους τείνουν να ανατρέψουν αυτό το μειονέκτημα.

Για όσους είναι αλλεργικοί στα χημικά, τα οποία συνήθως υπάρχουν στις βαφές των μαλλιών, οι φυτικές ή οργανικές βαφές μάλλον είναι «μονόδρομος». Για τους υπόλοιπους, ίσως να είναι μια καλή επιλογή.

photo

Abyssinia Superior Gloss Colorant, της ΚΟΡΡΕΣ

Μέσα από μια προηγμένη τεχνολογία και ένα αποτελεσματικό σύμπλεγμα φυτικών παραγόντων (έλαιο αβησσυνίας, φυτική κερατίνη, εκχύλισμα ηλίανθου), η νέα Abyssinia Superior Gloss Colorant επιτυγχάνει επαγγελματικού επιπέδου λάμψη, κάλυψη και διάρκεια χρώματος. Δεν περιέχει parabens, σιλικόνες, mineral oil, PPD, ρεζορκίνη. Θα τη βρείτε στα φαρμακεία.