30-03-2018
«Θαυματουργά» τα φύλλα καστανιάς κατά της γήρανσης

photo

Στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της γήρανσης βρίσκονται τα φύλλα καστανιάς, ύστερα από παγκόσμια καινοτομία Ελλήνων επιστημόνων.

Έντονο άρωμα Ελλάδας αποκτά η μάχη με το χρόνο, καθώς Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με επιστήμονες από το εξωτερικό, δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο μόριο κατά της γήρανσης από φύλλα καστανιάς.

Το εύρημα αυτό, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους στο χώρο της κοσμετολογίας, προέκυψε από τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα (AGROCOS), εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία Ελλήνων επιστημόνων, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής την εταιρία ΚΟΡΡΕΣ και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε συνεργασία με επτά επιφανή διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και βιομηχανικούς εταίρους. Στο πλαίσιο του προγράμματος,  1.800 φυτά και 3.600 εκχυλίσματα από όλο τον κόσμο μελετήθηκαν ως προς την αντιοξειδωτική, λευκαντική και αντηλιακή τους δράση.

Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην έρευνα με τη συμμετοχή 450 φυτών. Ανάμεσά τους φυτά οικεία, γνώριμα, καθημερινά, που αποκάλυψαν ένα διαφορετικό προφίλ ή και φυτά που υπήρξαν αντικείμενο αρχαίων συγγραμμάτων και των οποίων οι ιδιότητες μελετήθηκαν πρώτη φορά εις βάθος και επιβεβαιώθηκαν επιστημονικά στο πλαίσιο του AGROCOS.

Από τα 960 εκχυλίσματα παγκόσμιας προέλευσης, που εξετάστηκαν επιτυχώς ως προς την αντιοξειδωτική τους απόδοση, τα 100 ήταν ελληνικά, με την Αρκαδική Καστανιά να ανήκει στα top performing αντιοξειδωτικά συστατικά με καλλυντική δράση.

 

photo

Το μόριο της νεότητας

Στο πλαίσιο της έρευνας, η καστανιά ξεχώρισε για την υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες φαινολικού τύπου (όπως οι τανίνες) και τερπενοειδή (όπως ουρσολικό οξύ, λουπεόλη και betulin). Οι ουσίες αυτές έχουν πολυεπίπεδη δράση -αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, λευκαντική και UV προστασία.

Τα φύλλα της Καστανιάς αναδείχθηκαν ως τμήμα του φυτού, εξαιρετικά πλούσιο σε σημαντικές αντιοξειδωτικές δραστικές ουσίες, με την Αρκαδία να επιλέγεται ως η καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργειά της και την προμήθεια άριστης ποιότητας φύλλων της.  Το Εργαστήριο ΚΟΡΡΕΣ εστίασε επιπλέον και στη λουπεόλη, που εντοπίστηκε και στα φύλλα της καστανιάς, λόγω της βιβλιογραφικά τεκμηριωμένης ισχυρής αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της.

Η λουπεόλη είναι μια φυσική δραστική ουσία που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών επιστημονικών μελετών φαρμακευτικού και ιατρικού ενδιαφέροντος. Ως αδιάλυτη ουσία δεν απορροφάται από την επιδερμίδα, οπότε δεν έχει συμπεριληφθεί έως σήμερα στη λίστα των καλλυντικών φυσικών δραστικών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες του ερευνητικού τμήματος της ΚΟΡΡΕΣ κατάφεραν για πρώτη φορά να ενσωματώσουν αποτελεσματικά σε καλλυντική σύνθεση την εξαιρετική δράση της λουπεόλης σε καθαρή μορφή. Χρησιμοποιώντας ένα ενεργό πλέγμα υαλουρονικού οξέως, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά της καθαρής λουπεόλης στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, για αποτελεσματική, στοχευμένη δράση, οι ερευνητές δημιούργησαν το μόριο Active HALupeol. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιρυτιδικό μόριο, που καταπολεμά τις ρυτίδες σε όλες τις διαστάσεις τους -βάθος/ πλάτος/ επιφάνεια- καταγράφοντας αποδεδειγμένα προληπτική και επανορθωτική, εις βάθος, δράση κατά των ρυτίδων και αποκαθιστώντας την τρισδιάστατη δομή της επιδερμίδας.

 

photo

Στην πράξη

Εμμένοντας στην παραγωγή πρωτογενούς καινοτομίας, μέσα από την επιστημονική έρευνα, η ΚΟΡΡΕΣ παρουσιάζει μία νέα σειρά φροντίδας της επιδερμίδας 40+, που ενσωματώνει μία ουσιαστική ανακάλυψη -ένα ακόμα βήμα σημαντικής εξέλιξης της διεθνούς βιομηχανίας καλλυντικών.

Η αντιρυτιδική & συσφιγκτική σειρά Castanea Arcadia, ενσωματώνει το καινοτόμο μόριο Active HALupeol, αξιοποιώντας για πρώτη φορά σε καλλυντική σύνθεση τις μοναδικές ιδιότητες της καθαρής λουπεόλης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το νέο πρωτοποριακό μόριο καταπολεμά αποτελεσματικά τις ρυτίδες σε όλες τις διαστάσεις τους. H νέα σειρά της ΚΟΡΡΕΣ σηματοδοτεί την 4η παγκόσμια καινοτομία της μάρκας.